Отворена царинска линија

NCTS

ПКГ

 

AEO

 

Cefta Trade Portal

буџет

 

СеминариNajvažniji konktakti

Студија мерења времена

 

 

Вредни антиквитети скривени испод старог намештаја

понедељак, 07 октобар 2019.

Заједничком акцијом полиције и царине на граничним прелазима Шид и Батровци, 4. октобра 2019. године, спречен је покушај кријумчарења збирке антиквитетног сребрног новца, предмета од слоноваче и сатова за коју се претпоставља да је изузетно вредна.

 

 

Прекршај је откривен када се у вечерњим сатима на излазу из земље за контролу пријавио камион хрватских регистарских ознака, који је из Пећи ка Загребу превозио стари намештај и апарате за мерење струје.

 

 

Без обзира што је возач рекао да осим пријављене робе не превози ништа друго, на основу анализе ризика издвојен је за детаљну контролу, па је камион допраћен до прелаза Батровци, где је прегледан мобилним скенером.

 

 

Због  неправилности уочених на снимку извршен је истовар и детаљан преглед товарног дела, када је затрпана пријављеном робом откривена и платнена путна торба пуна вредних антиквитета.

 

 

У њој је најпре пронађена црна кожна торбица са 82 металне кованице из различитих периода, највероватније од сребра, укупне тежине преко два килограма. Међу њима је највише америчких долара из периода од 1795. па до 1922. године, британских фунти, аустријских шилинга, новозеландских круна из IX и прве половине XX века...

 

 

Поред тога у истој торби пронађено је и пет кутија за накит и три наруквице, по свему судећи, израђених од словаче, као и седам женских ручних часовника, за које се такође претпоставља да имају антиквитетну вредност.

 

 

Да би се поуздано утврдило да ли је реч оригиналним или фалсификованим предметима, збирка ће бити подвргнута стручној експертизи. Уколико је реч о оригиналним примерцима, поједине међу пронађеним кованицама, према претпоставкама стручњака, могу да достигну баснословне суме на тржишту антиквитета.

 

 

Након успешно откривеног покушаја кријумчарења ове вредне збирке, возач и заплењени антиквитети предати су полицији и тужилаштву у даљу надлежност.

 

ППС образац


План развоја царинске службе
Синдикат
  

570 на 3030

 

Сва права задржана 2009 © Република Србија - Министарство финансија и привреде - Управа Царина