Отворена царинска линија

NCTS

ПКГ

 

AEO

 

Cefta Trade Portal

буџет

 

СеминариNajvažniji konktakti

Студија мерења времена

 

 

Царинске службе Северне Македоније и Србије усагласиле мере за унапређење заједничке контроле

петак, 04 октобар 2019.

Високе делегације царинских служби Северне Македоније и Србије састале су се 4. октобра у Београду како би усагласиле неопходне мере за унапређење заједничке контроле на прелазу Прешево – Табановце.

 

 

У срдачној и пријатељској атмосфери потписан је заједнички договор којим ће по хитном поступку обе стране предузети кораке за унапређење функционисања заједничке контроле на највећем прелазу који спаја две суседне земље.

 

Наиме, делегације су се сложиле да је након потписивања Споразума о заједничким контролама на прелазу Прешево - Табановце, који је у примени од 26. августа 2019. године, повремено дошло до стварања дужих колона камиона, како на улазној тако и на излазној страни.

 

 

Удружење превозника из Северне Македоније упутило је због тога предлог да се на улазној страни граничног прелаза Прешево омогући коришћење и друге коловозне траке, јер ће у супротном бити приморани да организују протесте.

 

Царинске службе две суседне земље договориле су се да због тога предузму све расположиве мере како до тога не би дошло.

 

 

Веселин Милошевић, заменик директора Управе царина Србије је обавестио скуп да је царинска служба већ предузела неопходне кораке упутивши хитан захтев Републичкој дирекцији за имовину која газдује прелазима да се обезбеди још једна колска вага за другу траку која служи за теретни саобраћај, чиме ће и она постати у потпуности оперативна.

 

Колегама из Северне Македоније пренета је молба да док набавка и инсталирање ваге не буде окончано, на прелаз упућују само камионе који су извозни поступак већ спровели на старом делу прелаза Табановце или у некој од унутрашњих испостава.

 

 

Делегација Управе царина Србије је искористила прилику да изнесе забринутост у вези са стварањем колона камиона на излазу из Србије у преподневним часовима и предложила да се овај проблем превазиђе тако што ће се и на северно-македонској страни прелаза омогућити одвијање теретног саобраћаја у обе расположиве таке, што је прихваћено.

 

Златко Ветеровски, помоћник директора царинске администрације Северне Македоније, потврдио је да је кључна идеја заједничке контроле  - убрзање и поједностављење царинске процедуре, те да превозници с правом очекују да осете побољшање ситуације. Истовремено, северно-македонска царинска делегација исказала је спремност да допринесе убрзању промета робе преко овог прелаза, јер је Србија важан спољно-трговински партнер Северне Македоније.   

 

 

Делегација царинске администрације Северне Македоније је потврдила да ће две расположиве траке за промет робе на изласку из Србије и уласку у Северну Македонију бити у употреби одмах након сусрета одржаног у Београду, док је делегација Управе царина Србије најавила да се потпуна оперативност друге траке са српске стране може очекивати  одмах након спроведеног поступка набавке и инсталирања још једне колске ваге.

 

Предлог македонске стране да се преиспита могућност прихватања мерних листова издатих у њиховој земљи биће прослеђен надлежним органима у Србији, јер се то може прихватити тек након верификације међудржавног споразума.

 

 

Такозвана ''брза трака'' за промет робе биће доступна превозницима који транзитирају, превозе лако кварљиву робу и празна превозна средства, као и оним компанијама које су стекле статус Овлашћеног привредног субјекта.

 

Делегације ће о постигнутом договору обавестити представнике националних граничних полиција како би и они могли да дају допринос његовој примени у пракси.

 

 

Усаглашени су и даљи кораци у вези са узајамним признавањем статуса Овлашћеног привредног субјекта што је такође предвиђено Споразумом који је потписан 26.августа 2019. године.

 

Изнет је и предлог корака које обе стране треба да предузму како би се стекли услови да се у року који је дефинисан Споразумом о међусобном признавању статуса ОПС (АЕО) потпише и протокол о валидацији.

 

 

Наиме, Споразумом је прописано да ће најкасније у року од 90 дана од његовог потписивања, царински органи држава потписница сачинити протокол којим ће бити дефинисано успостављање поступка валидације међусобног признавања тог статуса. У том смислу је и договорено да се до краја октобра текст протокола усагласи, како би могао да буде потписан у предвиђеном року.  

 

ППС образац


План развоја царинске службе
Синдикат
  

570 на 3030

 

Сва права задржана 2009 © Република Србија - Министарство финансија и привреде - Управа Царина