Otvorena carinska linija

NCTS

NCTS

 

 AEO

 

Cefta Trade Portal

budzet

 

Seminari

Studija merenja vremena

 

Sprečeno krijumčarenje zaštićenih papagaja

ponedeljak, 21 januar 2019.

Carinici su 20. januara 2019. godine, na prelazu Bački Vinogradi u saradanji sa policijom sprečili krijumčarenje sedam papagaja, među kojima šest pripada zaštićenim vrstama.

 

 

Prekršaj je otkriven na ulazu u zemlju kada je na red za kontrolu pristigao automobil „opel astra“ subotičkih registarskih oznaka. Na pitanje šta ima da prijavi, 58-vozač iz Subotice je rekao da ima samo kutiju hrane za papagaje.

 

Detaljnom kontrolom je najpre u zadnjem desnom stubu karoserije automobila pronađen jedan živ papagaj-„nimfa“ (Nymphicus hollandicus), koji je bio imobilisan u vreći za krompir.

 

 

Nakon toga su pronađene još dve drvene kutije, pričvršćene sajlama za pod ispod šasije automobila. U svakoj od njih bila su po tri živa papagaja. Reč je o jednom „amazoncu“ (Amazona sp.), četiri „pirure“ (Pyrrhura sp.) i jednom papagaju koji pripada vrsti „kina aleksandar“ (Psittacula derbiana).

 

U ovakvim situacijama zbog stresa izazvanog prisilnom imobilizacijom, nedostatkom vazduha, ventilacije, vode, hrane, temperaturnih ekstrema i skučenog prostora najveći broj krijumčarenih životinja ugine.

 

 

Srećom, to se ovoga puta nije desilo, jer su odmah nakon otkrivanja papagaji oslobođeni, premešteni u transportne kaveze i zbrinuti uz asistenciju zoološkog vrta Palić.

 

Iz Grupe za Cites Ministarstva zaštite životne sredine potvrdili su da je CITES konvencijom i nacionalnim propisima zaštićeno 358 vrsta papgaja, odnosno svi papagaji osim nimfe (Nymphicus hollandicus), tigrice (Melopsittacus undulatus), malog aleksandra (Psittacula krameri) i rozenkolisa (Agapornis roseicollis).

 

 

Krijumčaru je određen pritvor od 48 sati i protiv njega će biti podneta krivična prijava.

 

PPS obrazac


 

Plan razvoja 2017-2020
Krenite na put

 
570 na 3030

Vodič za putnike


 

Sva prava zadržana 2009 © Republika Srbija - Ministarstvo finansija i privrede - Uprava Carina