Отворена царинска линија

NCTS

ПКГ

 

AEO

 

Cefta Trade Portal

буџет

 

СеминариNajvažniji konktakti

Студија мерења времена

 

 

Утицај политичких питања на рад СЦО

петак, 11 мај 2018.

О томе каква је улога Светске царинске организације и да ли политичка питања могу да утичу на њен рад говорио је јутрос у емисији ''Добро јутро Војводино'' заменик директора Веселин Милошевић.

 

 

''Светска царинска организација је једна од највећих међународних организација. Она фактички обухвата све земље чланице Уједињених нација, то је преко 180 земаља. У овом тренутку СЦО чини да царинске администрације у целом свету послују брзо, ефикасно, са интенцијом да смање трошкове пословања компанија које су лоциране у свакој од наших земаља. У том смислу улога Светске царинске организације је да побољша рад свих царинских администрација, да ради на унапређењу сарадње, размени информација и да олакша увођење система поједностављења која су битна за све економије, а на крају крајева битне су и за све нас као грађане'', истакао је Милошевић.

 

На питање водитељке да ли нека спорна политичка питања могу довести у питање рад и ефикасност њеног деловања, попут покушаја тзв. Косова да постане њен члан, заменик директора је потврдио да је политика присутна свуда, па тако и међународним еснафским организацијама попут СЦО.

 

 

''Нажалост, ни Светска царинска организација није остала имуна на утицај политике. Ви сте потпуно управу, тзв. Косово је покушало још 2012. да постане члан Светске царинске организације, међутим ни тада а ни сада тзв. Косово није њен члан нити то може постати све док не добије одлике државности. То питање је један од узрока због чега ова битна организација већ скоро годину дана отежано делује и делује на начин који није њој својствен'', нагласио је он.

 

Објашњавајући да је Република Србија по овом питању јединствена и да све институције које су укључене у решавање овог питања, а то су пре свега Министарство спољних послова, канцеларија за Косово и Метохију, Министарство финансија и Управа царина, заступају јединствен став да тзв. Косово не може да буде члан, јер не испуњава услове.

 

 

''Пошто је Светска царинска организација схватила да овако не може даље да функционише, договорено је да се у јуну на Савету СЦО у Бриселу формира радна група која ће креирати услове, односно модел неопходних услова које неки ентитет треба да испуњава да би евентуално могао постати члан Светске царинске организације. Ту радну групу ће чинити представници свих региона Светске царинске организације, а европски регион коме ми припадамо је изабрао Руску Федерацију и Велику Британију као чланове. Ми се надамо да када се тај модел усвоји у Светској царинској организацији, кад се услови дефинишу, да ће и тзв. Косово морати да прође поступак верификације, односно да прође проверу да ли испуњава услове, па да тек онда аплицира и евентуално постане члан'', објаснио је саговорник из Управе царина.

 

На питање да ли се можда очекује да буде направљен преседан у случају тзв. Косова, Веселин Милошевић је рекао да се такав исход не очекује, јер преседани нису добри у међународним односима пошто пружају могућност да у будућности буду примењени и у неким другим случајевима.

 

 

''Ми смо убеђени да многе земље са пажњом прате шта се дешава у Светској царинској организацији, управо због сличних изазова које имају у свом дворишту. На крају крајева, желим да подвучем нешто што се можда и не зна, Републику Србију генерално када је тзв. Косово у питању не подржавају само земље које имају сличан изазов, типа Шпаније, Грузије или Кипра, већ је подржавају многе земље које немају било какав проблем или изазов у географском или етничком смислу. То је позитивно по нас, јер пет земаља Европске уније које немају било какав сличан изазов, подржавају став Републике Србије као и неке велике земље као што су Руска Федерација, Кина, Индија и друге'', нагласио је заменик директора УЦ.

 

Закључивши да делегација Србије коју ће чинити представници Министарства спољних послова, канцеларије за Косово и Метохију, Управе царина, као и представници наше Мисије у Бриселу са оптимизмом ишчекује састанак савета СЦО у Бриселу заказан за крај јуна, Веселин Милошевић је потврдио да ће се борба за решавање тог питања наставити, а да простор за оптимизам постоји јер се став српских институција темељи на  принципима међународног права, чињеницама и подршци великог броја земаља у свету.

 

ППС образац


План развоја царинске службе
Синдикат
  

570 на 3030

 

Сва права задржана 2009 © Република Србија - Министарство финансија и привреде - Управа Царина