Отворена царинска линија

NCTS

ПКГ

 

AEO

 

Cefta Trade Portal

буџет

 

СеминариNajvažniji konktakti

Студија мерења времена

 

 

Радни доручак са Управом царина

четвртак, 14 јун 2018.

На радном доручку са Управом царина, одржаном у организацији AmCham-а и УСАИД РЕГ Пројекта, присутни су имали прилику да се упознају са делокругом Националног координационог тела за олакшање трговине, као и са стицањем статуса Овлашћеног привредног субјекта (ОПС).

 

 

На иницијативу пословне заједнице и AmCham-а, Национално координационо тело за олакшање трговине је основано у циљу заједничког решавања проблема у процесу спољнотрговинског пословања јавног и приватног сектора. Татјана Динкић, из секретаријата Националог координационог тела за олакшање трговине, истакла је да је самим оснивањем овог тела олакшана међународна трговина, испуњавање међународних обавеза, као и координација осталих министарстава и организација које учествују у овом процесу.

 

 

Татјана је нагласила да ће рад овог тела бити проактиван и заснован на акционим плановима и раду стручних група. Ради ефикаснијег функционисања, у оквиру Националног координационог тела за олакшање трговине основане су четири радне групе:

 

 

1) За пољопривреду, санитарне и фитосанитарне мере
2) За техничке баријере у трговини
3) За царински систем
4) За имплементацију мера за олакшање трговине из међународних и регионалних трговинских споразума.

 

 

 

Снежана Карановић, помоћница директора Сектора за царинске послове, из Управе царина, истакла је да је основни циљ увођења статуса Овлашћеног привредног субјекта препознавање потенцијалних питања, као и тражење решења за унапређење царинских процедура, како би пословна заједница пословала ефикасније и са мањим трошковима.

 

 

Владимир Илић, самостални саветник у Одсеку за поједностављење царинске процедуре Управе царина, детаљније је појаснио процедуру стицања статуса Овлашћеног привредног субјекта (ОПС). Истакавши да је ОПС статус, а не поједностављење поступка, рекао је да је Овлашћени привредни субјекат, онај субјекат који је укључен у промет робе и који је за то добио одобрење националне царинске администрације. Он се дефинише као привредни субјект коме је одобрен статус поузданог партнера, јер испуњава специфичне критеријуме.

 

 

Након презентације, учесници су имали прилику да у интензивној сесији питања и одговора, коју је модерирала Бранкица Обућина, из УСАИД РЕГ Пројекта, са представницима Управе царина, сазнају додатне детаље о условима, роковима и предностима овог статуса.

 

 

Представници компанија чланица се у сваком тренутку могу обратити AmCham-у, у сврху решавања свих проблема на које наилазе у спољнотрговинском промету. Надлежна радна група АмЦхам-а је Одбор за олакшавање спољне трговине.

 

ППС образац


План развоја царинске службе
Синдикат
  

570 на 3030

 

Сва права задржана 2009 © Република Србија - Министарство финансија и привреде - Управа Царина