Отворена царинска линија

NCTS

ПКГ

 

AEO

 

Cefta Trade Portal

буџет

 

СеминариNajvažniji konktakti

Студија мерења времена

 

 

Током викенда прошао већи талас путника на Хоргошу и Градини

недеља, 08 јул 2018.

Током викенда на граничним прелазима Хоргош, Келебија и Градина прошао је први талас појачаног путничког промета карактеристичан за ово доба године, што су забележиле многобројне новинарске екипе које су извештавале са лица места.

 

 

Да је сезона почела могло се осетити по повећаном броју путника који су се упутили на одмор ка жељеним дестинацијама. Бранислав Јовичић новинар РТС-а је у директном укључењу у синоћњи други Дневник гледаоцима пренео атмосферу са граничног прелаза Градина, где се током дана на излазак из Србије чекало и по неколико сати.

 

Новинар је нагласио да је захваљујући изузетном раду граничних служби колона аутомобила која је током дана била дуга и шест километара, за свега неколико сати сведена на један километар и да подаци са других граничних прелаза показују да се број транзитних путника смањује, тако да се током ноћи не очекују гужве и здржавања. Разлог за повећан промет возила преко овог граничног прелаза је и изградња ауто-пута на источном краку Коридора 10.

 

 

Зоран Бошков, вођа смене на Градини рекао је да царинска служба ради пуним капацитетом и посаветовао нашим држављанима да избегавају дане викенда за излазак из земље, јер су гужве тада највеће. Констатовано је и да је само током тог дана преко Градине из Србије изашло више од 28.000 путника, а да би њихови број до краја године могао да достигне и два милиона.

 

 

Срђан Костић, шеф смене граничне полиције да је у петак и суботу границу прешло око 60.000 страних и домаћих држављана, истакавши да је то за око 15% више него лане.

 

Стални дописник РТС-а из Суботице Тони Бедалов је у суботу, у директном укључењу у Јутарњи програм РТС-а извештавао о тренутном стању на Хоргошу. Према његовим наводима, у протекла 24 сата границу је прешло 30.000 путника, 9.000 аутомобила, од чега 95% са страним таблицама, као и више од 240 аутобуса. Свих пет улазних трака и шеста за аутобусе биле су преоптерећене, а чекало се најмање сат времена на улазак у Србију, док је међупростор између наше земље и Мађарске био потпуно испуњен возилима.Репортер РТС-а је навео да су узрок таквог стања појачане контроле коју спроводе мађарске пограничне службе, што додатно успорава промет.

 

 

Јован Маринко, шеф смене на овом граничном прелазу, нагласио је да царинска служба ради пуним капацитетом и предузима све мере како би се застоји минимализовали. Он је навео да цариници деле брошуре у којима су сажето објашњени важећи царински прописи и нагласио, да је и даље забрањен унос свежег свињског меса због појаве афричке свињске куге у Мађарској и Румунији.

 

 

Маринко је подсетио путнике на то да треба да пријаве оно што носе, нарочито уколико нису сигурни да ли нека роба подлеже наплати царинских дажбина. Тиме ће проток путника бити бржи а то је и начин да се избегне плаћање казни за царинске прекршаје. Он је подсетио српске држављане на повластицу која им омогућава да без дажбина у земљу унесу робу у вредности до 100 евра.

 

Како би се растеретио Хоргош, мађарска гранична полиција је преусмеравала аутомобиле према Томпи, где се на улазак у Србију преко Келебије чекало око два сата. За излазак из земље преко овог граничног прелаза било је потребно око сат времена. Путницима, нарочито онима који долазе из Беча, савет је да заобиђу Хоргош и уђу у Србију преко мањих граничних прелаза, попут Хоргоша 2, Бачких Винограда, Бајмока и Ђале.

 

 

Координатор послова царинарнице Димитровград Петар Костов је пред почетак викенда у изјави за РТВ Цариброд рекао да се појачан прилив путника очекује током читаве летње сезоне, те да ће уколико се оне драстично повећају, царинска служба у договору са граничном полицијом отворити још две расположиве траке.

 

 

У прилозима емитованим током викенда поновљен је савет царинске службе да се у сезони без преке потребе на путовање не креће током викенда, да се бирају мање оптерећени гранични прелази, као и да се уредно пријаве роба и новац изнад 10.000 евра који се преносе преко границе.

 

ППС образац


План развоја царинске службе
Синдикат
  

570 на 3030

 

Сва права задржана 2009 © Република Србија - Министарство финансија и привреде - Управа Царина