Otvorena carinska linija

NCTS

NCTS

 

 AEO

 

Cefta Trade Portal

budzet

 

Seminari

Studija merenja vremena

 

O Preševu i drinskim prelazima na TV Kopernikus

среда, 11 јул 2018.

U emisiji "Srbija onlajn" TV Kopernikus gost u niškom studiju ove televizije bio je Senad Radončić, šef graničnog prelaza Preševo, a iz carinarnice Šabac se u emisiju uživo uključio Goran Rakić, koordinator poslova u ovoj carinarnici.


Senad Radončić je u studio doneo Putnički vodič, rekavši da ga carinici dele putnicima na svim graničnim prelazima, pa i na Preševu, kako prilikom ulaska, tako i prilikom izlaska iz zemlje. On je govorio o tome šta se od informacija nalazi u samoj brošuri, sa akcentom na unos i iznos novca.

 

 

"Strani državljani na samom graničnom prelazu dobijaju potvrdu o unosu efektivnog stranog novca, a na osnovu te potvrde taj novac se kasnije može izneti iz Republike Srbije. Takva potvrda je besplatna, a sama procedura traje najviše dva do tri minuta", rekao je šef Preševa.

 

Ukoliko je reč o domaćim državljanima transfer sume veće od 10.000 evra vrši se preko banaka, a ako je reč o iseljenju potrebna je potvrda o promeni prebivališta, odnosno iseljenička viza uneta u pasoš, dodao je Radončić.

 

Na pitanje o problemima vezanim za granični prelaz Preševo on je kazao da su problemi sastavni deo života i posla i dodao:

 

 

"Iako je ovaj granični prelaz izuzetno tehnički opremljen samo prošle godine je preko njega prešlo više od 7,8 miliona putnika. Ove godine očekujemo da ta brojka dostigne možda i 10 miliona putnika, što granični prelaz Preševo svrstava na drugo ili treće mesto u Republici Srbiji. Otvoreno je šest ulaznih ili šest izlaznih traka, ili devet ulaznih i tri izlazne trake. Trenutna zadržavanja su oko petnaestak minuta, a što se autobusa tiče, za prethodnih šest meseci ih je bilo preko 20.000 i u proseku su se zadržavali do 30 minuta".

 

Što se deviznih zaplena tiče, šef ove carinske ispostave ističe dobru saradnju sa kolegama iz policije ui izuzetne rezultate u prethodne dve i po godine, kada je zaplenjeno oko 920.000 evra. Radončić je potom odgovorio jednom od gledalaca koji se uključio u emisiju i pitao kakva je procedura za prenos novca u Srbiju od prodate nekretnine u Hrvatskoj.

 

 

On je na kraju gostovanja naglasio da svaki putnik ima pravo da sa sobom nosi do 10.000 evra, dakle ako je u automobilu petočlana porodica, svako od njih može da ima po 10.000 evra, što je ukupno 50.000 evra.

 

Novinarka KCN-a je posetila carinarnicu Šabac gde joj je sagovornik bio Goran Rakić, koordinator poslova u ovoj carinarnici, koji je tom prilikom rekao da carinarnica Šabac pokriva granične prelaze prema Bosni i Hercegovini, Sremsku Raču, Badovince, Mali Zvornik, Trbušnicu i Ljuboviju.

 

 

"Sremska Rača i Mali Zvornik su granični prelazi, da tako kažemo, za sve vrste roba. Tu su fito-sanitarna i veterinarska inspekcija. Na Badovincima se odvija teretni i putnički saobraćaj, dok su Ljubovija i Trbušnica prelazi previđeni samo za putnički promet, ztamo nema teretnog saobraćaja", rekao je Rakić.

 

 

On je dalje govorio o propisima vezanim za unos i iznos novca, rekavši da je unos deviza u Republiku Srbiju slobodan, dok je iznos ograničen. "Građani devize mogu unositi u zemlju, s tim što su dužni da veći iznos od 10 hiljada evra prijave. Na osnovu dobijene potvrde kasnije neće imati problema prilikom izlaska iz zemlje", rekao je on.

 

 

"U carinarnici Šabac je bilo vrlo malo deviznih prekršaja, a kada se to i dogodi, novac se privremeno zadržava i deponuje na račun Narodne banke Srbije, dok dalju proceduru sprovodi nadležni sud", dodao je Rakić.

 

PPS obrazac


 

Plan razvoja 2017-2020
Krenite na put

 
570 na 3030

Vodič za putnike


 

Сва права задржана 2009 © Република Србија - Министарство финансија и привреде - Управа Царина