Отворена царинска линија

NCTS

ПКГ

 

AEO

 

Cefta Trade Portal

буџет

 

СеминариNajvažniji konktakti

Студија мерења времена

 

 

Поново откривено лажно декларисано гориво

петак, 07 септембар 2018.

Царински службеници су 6. септембра 2018. године, у сарадњи са Тржишном инспекцијом, успели да спрече покушај лажног декларисања готово 25 тона горива, чиме би се избегло плаћање предвиђених дажбина и оштетио државни буџет.

 

 

Наиме, након што је пре месец дана цистерна једног увозника из Србије стављена под царински надзор ради провере праве природе товара, стигле су анализе овлашћене лабораторије из Новог Сада које потврђују да се у цистерни налази евродизел.

 

 

Уместо да пријави да се у цистерни превози евродизел, увозник је пријавио ''импрегнатор за дрво'' за који се при увозу не наплаћују дажбине карактеристичне за акцизну робу.

 

 

Погрешним декларисањем ради избегавања плаћања увозних дажбина на 24.890 литара нафте, увозничка фирма из Србије би оштетила државни буџет за око 2 милиона динара.

 

 

Срећом, захваљујући заједничкој акцији државних органа у којој су поред Управе царина, учествовале и Тржишна инспекција, као и Одељење за борбу против привредног криминала из Суботице, овај покушај злоупотребе је спречен, а против одговорног лица увозничке фирме покренут је кривични поступак.

 

 

''Резултати заплена акцизне робе током ове године, већ на први поглед сугеришу да је кријумчарење нафте у значајном порасту, јер смо ове године открили 6 пута више злоупотреба са нафтним дериватима него прошле'', каже Соња Лазаревић помоћник директора Управе царина у Сектору за контролу примене царинских прописа и додаје да је за разлику од 2016. и 2017. године када су цигарете биле популарније за кријумчарење, сада је то очигледно нафта.

 

ППС образац


План развоја царинске службе
Синдикат
  

570 на 3030

 

Сва права задржана 2009 © Република Србија - Министарство финансија и привреде - Управа Царина