Отворена царинска линија

NCTS

ПКГ

 

AEO

 

Cefta Trade Portal

буџет

 

СеминариNajvažniji konktakti

Студија мерења времена

 

 

Шест пута више злоупотреба са нафтним дериватима

понедељак, 10 септембар 2018.

 

Царински службеници су прошле недеље, у сарадњи са Тржишном инспекцијом, успели да спрече покушај лажног декларисања готово 25 тона горива, чиме би се избегло плаћање предвиђених дажбина и оштетио државни буџет.

 

 

Како наводе у Управи царина, након што је пре месец дана цистерна једног увозника из Србије стављена под царински надзор ради провере праве природе товара, стигле су анализе овлашћене лабораторије из Новог Сада које потврђују да се у цистерни налази евродизел. Уместо да пријави да се у цистерни превози евродизел, увозник је пријавио ‘’импрегнатор за дрво’’ за који се при увозу не наплаћују дажбине карактеристичне за акцизну робу. Погрешним декларисањем ради избегавања плаћања увозних дажбина на 24.890 литара нафте, увозничка фирма из Србије би оштетила државни буџет за око два милиона динара.

 

 

Захваљујући заједничкој акцији државних органа у којој су поред Управе царина, учествовале и Тржишна инспекција, као и Одељење за борбу против привредног криминала из Суботице, овај покушај злоупотребе је спречен, а против одговорног лица увозничке фирме покренут је кривични поступак.

 

„Резултати заплена акцизне робе током ове године, већ на први поглед сугеришу да је кријумчарење нафте у значајном порасту, јер смо ове године открили шест пута више злоупотреба са нафтним дериватима него прошле“, каже помоћник директора Управе царина у Сектору за контролу примене царинских прописа Соња Лазаревић и додаје да је за разлику од прошле и предпроле године када су цигарете биле популарније за кријумчарење, сада је то очигледно нафта.

 

ППС образац


План развоја царинске службе
Синдикат
  

570 на 3030

 

Сва права задржана 2009 © Република Србија - Министарство финансија и привреде - Управа Царина