Отворена царинска линија

NCTS

ПКГ

 

AEO

 

Cefta Trade Portal

буџет

 

СеминариNajvažniji konktakti

Студија мерења времена

 

 

Посета делегације царинске администрације Македоније

уторак, 11 септембар 2018.

У дводневној посети Управи царина Србије 10. и 11. септембра 2018. године борави делегација царинске администрације Македоније, што ће допринети сагледавању начина рада обе администрације и указати на то како да се постојећа сарадња две службе додатно развије.

 

 

Састанку су у име Македоније присуствовали помоћник директора Игор Милев и начелници Одељења за царинске истраге и Одељења за контролу трговинских друштава, Зоран Павлески и Мелиха Панева, док је Управу царина Србије представљала помоћник директора у Сектору за контролу примене царинских прописа Соња Лазаревић са најближим сарадницима.

 

 

Током првог дана вођен је конструктивни разговор у вези  са низом питања која се тичу покушаја разноврсних злоупотреба са којима се сусрећу обе администрације и начинима да се ближом сарадњом ти покушаји још ефикасније спречавају.

 

 

С обзиром да је приоритет обе царинске администрације сузбијање сиве економије, разговарало се највише о размени информација што би довело до још бољих резултата на том плану. Било је речи и о накнадним контролама, сврставању робе, анализи ризика и низу других изазова са којима се суочавају обе службе.

 

 

У духу недавне посете високих званичника Србије и Македоније граничном прелазу Прешево- Табановце, говорило се и о увођењу интегрисаног прелаза, тзв. "One stop shop" за шта постоји обострана заинтересованост. Обе стране су сагласне да би такав начин рада убрзао промет путника и робе, али да је истовремено значајно да се ниво сарадње при контролама дигне на што виши ниво, чиме би се значајно утицало на безбедност обе стране.

 

 

Царинска служба Србије је као домаћин упознала македонске колеге са ресурсима којима располаже, попут Командног центра у коме може да се прати контрола на прелазу, као и са системом анализе ризика на основу ког могу унапред да се издвоје потенцијално сумњива возила за преглед.

 

 

Посебна пажња посвећена је проблематичним привредним субјектима који робу транспортују преко заједничке границе, а баве се злоупотребама, покушавајући да лажно декларишу робу и тако зараде на избегавању плаћања дажбина на једној или другој страни.

 

 

На крају посете делегације Македоније констатовано је да ова и сличне посете отварају могућност за квалитетнију сарадњу царинских служби и доприносе заједничком циљу – очувању безбедности границе и буџета обе државе.

 

ППС образац


План развоја царинске службе
Синдикат
  

570 на 3030

 

Сва права задржана 2009 © Република Србија - Министарство финансија и привреде - Управа Царина