Отворена царинска линија

NCTS

ПКГ

 

AEO

 

Cefta Trade Portal

буџет

 

СеминариNajvažniji konktakti

Студија мерења времена

 

 

Јењавају гужве и чекања на граници

уторак, 11 септембар 2018.

 

Гранични прелаз Прешево прешло близу четири милиона путника. Туристи нису путовали одређених дана у месецу, што је била ранија пракса, већ је саобраћај био константан.Гранични прелаз Прешево је један од најоптерећенијих, о чему сведочи податак из Управе царине да је од почетка године до првог септембра овај гранични прелаз, на улазу и излазу из Србије прошло готово четири милиона путника, 900.000 аутомобила и 20.000 аутобуса.

 

На граничном прелазу кажу да се граница најбрже пролазила у јутарњим сатима, док је појачан интензитет саобраћаја бележен тек од поднева.Ове године, као и претходних, туристи нису путовали одређених дана у месецу, што је била ранија пракса, већ је саобраћај био константан - кажу из Управе царине.

 

 

Због лоше инфраструктуре пута и слабе вертикалне сигнализације, мали број туриста је користио алтернативни прелаз Прохор Пчињски. Углавном се људи из Пчињског округа, који познају овај крај, опредељују да границу пређу на прелазу у близини манастира Светог Прохора, где се не бележе дужа чекања од десетак минута.

 

Иако није забележен већи број дана када су задржавања на граничном прелазу била дужа од 30 минута, из Управе царине наводе да ће завршетком још једне деонице ауто-пута, где се саобраћај одвија успорено, евентуалне гужве смањити.Једина деоница ауто-пута ка граничном прелазу која је још у фази изградње је осам километара пута који води од Српске куће до места Левосоје, на којој се због радова и грађевинских машина саобраћај повремено успорено одвија.

 

 

Према неким најавама, рок за завршетак поменуте деонице је крај ове године, када ће туристима бити још лакше да дођу до нашег највећег јужног прелаза на путу који води ка Македонији и Грчкој - наводе из Управе царине.
Већ од почетка септембра број туриста који крећу ка Грчкој преко Македоније је видно мањи, на граничном прелазу нема дужих задржавања, а царинска процедура се завршава за десетак минута.

 

Спречен шверц

Ове године, у јеку туристичке сезоне, откривено је више царинских прекршаја, па су тако заплењени суплементи у вредности од 24.500 евра и већа количина цигарета, а спречена су и три покушаја уноса оружја.

 

ППС образац


План развоја царинске службе
Синдикат
  

570 на 3030

 

Сва права задржана 2009 © Република Србија - Министарство финансија и привреде - Управа Царина