Отворена царинска линија

NCTS

ПКГ

 

AEO

 

Cefta Trade Portal

буџет

 

СеминариNajvažniji konktakti

Студија мерења времена

 

 

Ефикасно царињење експресних пошиљака од сада и у Србији

четвртак, 13 септембар 2018.

У Србији почиње да се примењује поједностављена и дигитализована процедура царињења експресних пошиљака што ће допринети томе да већина експресних пошиљака буде обрађена у минималном року, саопштено је данас на завршној радионици пројекта ''Увођење поједностављеног поступка царињења експресних пошиљака''.

 

 

У сарадњи са Управом царина, Министарством финансија и Министарством трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије и експресним операторима, пројекат ''Увођење поједностављеног поступка царињења експресних пошиљака'' реализовала је Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ у оквиру Немачко-српске развојне сарадње. Завршној радионици пројекта одржаној у Београду у хотелу Crown Plaza присуствовали су и представници царина са Западног Балкана, који по угледу на Србију имплементирају исти пројекат у оквиру ГИЗ Отвореног регионалног фонда за промоцију спољне трговине.

 

''Ускоро можете очекивати да ће се око 80% пошиљака пристиглих преко курирских оператора пуштати у слободан промет у року од сат времена по приспећу, што је до сада било незамисливо,''  најавио је на почетку скупа помоћник директора и координатор Управе царина Веселин Милошевић. ''Да би експресне пошиљке то заиста и биле неопходно је омогућити и њихово експресно царињење, што смо окончањем овог пројекта успели да постигнемо'', објаснио је Милошевић.

 

 

Брзина добијања пошиљки од изузетног је значаја када су у питању пошиљке попут компоненти за производњу, узорци, важни уговори или документа за пословање. Нов, у потпуности електронски, начин царињења допринеће уштеди времена и трошкова за привредне субјекте и грађане и подстаћи спољну трговину и директне инвестиције.

 

Кључна за успех овог пројекта и проналажење најпогоднијег поступка царињења експресних пошиљака за Србију била је сарадња представника државних институција и приватног сектора, нагласила је Сузан Хартман вођа пројекта Алијанса за трговинске олакшице. Према њеним речима током планирања и имплементације пројекта, ова сарадња је не само успостављена, него и подигнута на виши ниво.

 

 

''Од великог значаја за успех пројекта била је управо локална и глобална оперативна експертиза експресних оператора. Нјихово искуство и увид у примере добре праксе веома много су допринели проналажењу решења адекватних за Србију'',закључила је Хартман.

 

Њену оцену потврдила је и Татјана Динкић из Секретаријата Националног координационог тела за олакшање трговине, који је управо на иницијативу пословне заједнице, у новембру прошле године основала Влада Србије.

 

 

''У оквиру Координационог тела за олакшање трговине најактивнија је управо стручна радна група за царинске процедуре која је  већ испунила планиране активности  у које спада и Увођење поједностављеног царинског поступка за експресне пошиљке,'' констатовала је Динкић и закључила да је систематичан и заједнички приступ јавног и приватног сектора проблемима који се појављују у спољнотрговинском промету веома важан и да доприноси напорима Владе Србије и њених партнера у процесу олакшања и поједностављења спољне трговине.

 

На важност поједностављења и дигитализације поступка царињења експресних пошиљака за спољну трговину, али и за привредне субјекте и грађане, указала је помоћница министра финансија Снежана Карановић.

 

 

''Споразум о трговинским олакшицама омогућава стварање повољнијег амбијента за пословање привредних субјеката. У том смислу, овај споразум се не односи само на спровођење царинских процедура, већ свеобухватно повезује све друге институције које заједно са царинском службом учествују у поступку спољнотрговинског промета. Поједностављен царински поступак са експресним пошиљкама у складу са наведеним споразумом је од великог значаја, како за грађане, тако и за привредне субјекте, и веома смо задовољни што се успешно спроводи'', рекла је Карановић.

 

Министарсво финансија Републике Србије, дало је неопходну подршку новој процедури и кроз Уредбу о изменама и допунама Уредбе о царински дозвољеном поступању с робом, која је ступила на снагу у августу ове године.

 

 

Нова поједностављена процедура у складу је са прописима Европске уније и Светске трговинске организације и у потпуности је електронска. У начин и брзини функционисања поступка могли су се уверити и учесници радионице који су у ту сврху посетили Царинску испоставу у Новим Бановцима. Учесницима и заинтересованим представницима медија том приликом представљена је практична примена апликације захваљујући којој је могућа реализацију овог процеса.

 

Успех пројекта ''Увођење поједностављеног поступка царињења експресних пошиљака'' у Србији и Црној Гори инспирисао је и друге чланице ЦЕФТА споразума да покрену активности на унапређењу ове процедуре. Имплементација пројеката већ је почела, а за успех и брзину развоја тих пројеката биће веома значајно искуство и лекције које су у том процесу савладале Србија и Црне Гора.

 

ППС образац


План развоја царинске службе
Синдикат
  

570 на 3030

 

Сва права задржана 2009 © Република Србија - Министарство финансија и привреде - Управа Царина