Отворена царинска линија

NCTS

ПКГ

 

AEO

 

Cefta Trade Portal

буџет

 

СеминариNajvažniji konktakti

Студија мерења времена

 

 

Издавање ОПС сертификата у Србији исто као у Европи

среда, 10 октобар 2018.

Уз подршку Немачке организације за међународну сарадњу ГИЗ од 2. до 5. октобра 2018. године у Београду је одржана трећа валидациона мисија за узајамно признавање ОПС сертификата између ЦЕФТА страна у оквиру пилот пројекта ''Подршка у трговинским олакшицама између ЦЕФТА страна''.

 

 

Подсетимо да је додатним протоколом 5 уз ЦЕФТА споразум, између осталог предвиђено узајамно признавање ОПС сертификата између ЦЕФТА страна, а задатак валидационог тима био је да оцене да ли је ОПС програм у Републици Србији усаглашен са европским прописима и праксом.

 

''Један од приоритета Управе царина је стални рад на убрзању и поједностављењу царинских процедура, чему у прилог говори чињеница да се у Србији у потпуности спроводе поједностављени царински поступак на основу фактуре, кућно царињење и поједностављени поступак са експресним пошиљкама. Поред тога, а као и разлог због смо се данас окупили јесте и рад УЦ на додељивању статуса ОПС компанијама који су поуздани и проверени партнери и од којих се захтева испуњење задатих критеријума који су постављени од стране ЕУ'', истакао је у уводном обраћању помоћник директора – координатор Веселин Милошевић.

 

Представници Одељења за Овлашћене привредне субјекте и поједностављене царинске процедуре су испред Управе царина одржали низ презентација како би валидационом тиму на што бољи начин представили како ОПС програм функционише у Републици Србији.

 

 

Као посматрачи у валидационој мисији учествовали су представници ДГ Таxуд-а и ЦЕФТА Секретаријата који су имали прилику да посете и две компаније, Нелт и Хемофарм, које су носиоци ОПС сертификата у Републици Србији.

 

Валидациони тим је последњег дана поднео извештај у коме се наводи да је процес издавања ОПС сертификата у Републици Србији усклађен са европском праксом и да ће Србија бити спремна за међусобно признавање ОПС сертификата између ЦЕФТА страна када буду усвојени нови Царински закон (који се налази у скупштинској процедури) и пратећи прописи, усклађени са новим Царинским законом ЕУ.

 

Овакав закључак валидационог тима је велики подстрек за Управу царина и показатељ да су начињени значајни кораци у примени европских стандарда који представљају услов за прикључење наше земље заједници европских земаља.

 

ППС образац


План развоја царинске службе
Синдикат
  

570 на 3030

 

Сва права задржана 2009 © Република Србија - Министарство финансија и привреде - Управа Царина