Отворена царинска линија

NCTS

ПКГ

 

AEO

 

Cefta Trade Portal

буџет

 

СеминариNajvažniji konktakti

Студија мерења времена

 

 

Спречено кријумчарење заштићених папагаја

понедељак, 21 јануар 2019.

Цариници су 20. јануара 2019. године, на прелазу Бачки Виногради у сарадањи са полицијом спречили кријумчарење седам папагаја, међу којима шест припада заштићеним врстама.

 

 

Прекршај је откривен на улазу у земљу када је на ред за контролу пристигао аутомобил „опел астра“ суботичких регистарских ознака. На питање шта има да пријави, 58-возач из Суботице је рекао да има само кутију хране за папагаје.

 

Детаљном контролом је најпре у задњем десном стубу каросерије аутомобила пронађен један жив папагај-„нимфа“ (Nymphicus hollandicus), који је био имобилисан у врећи за кромпир.

 

 

Након тога су пронађене још две дрвене кутије, причвршћене сајлама за под испод шасије аутомобила. У свакој од њих била су по три жива папагаја. Реч је о једном „амазонцу“ (Amazona sp.), четири „пируре“ (Pyrrhura sp.) и једном папагају који припада врсти „кина александар“ (Psittacula derbiana).

 

У оваквим ситуацијама због стреса изазваног присилном имобилизацијом, недостатком ваздуха, вентилације, воде, хране, температурних екстрема и скученог простора највећи број кријумчарених животиња угине.

 

 

Срећом, то се овога пута није десило, јер су одмах након откривања папагаји ослобођени, премештени у транспортне кавезе и збринути уз асистенцију зоолошког врта Палић.

 

Из Групе за Цитес Министарства заштите животне средине потврдили су да је ЦИТЕС конвенцијом и националним прописима заштићено 358 врста папгаја, односно сви папагаји осим нимфе (Nymphicus hollandicus), тигрице (Melopsittacus undulatus), малог александра (Psittacula krameri) и розенколиса (Agapornis roseicollis).

 

 

Кријумчару је одређен притвор од 48 сати и против њега ће бити поднета кривична пријава.

 

ППС образац


План развоја царинске службе
Синдикат
  

570 на 3030

 

Сва права задржана 2009 © Република Србија - Министарство финансија и привреде - Управа Царина