Отворена царинска линија

NCTS

ПКГ

 

AEO

 

Cefta Trade Portal

буџет

 

СеминариNajvažniji konktakti

Студија мерења времена

 

 

Шверцовао 2.000 томпуса са Кубе

среда, 07 август 2019.

Туристички водич из Београда Ј.М. (36) ухваћен је прошле недеље на Аеродрому ''Никола Тесла'' када је покушао да прошверцује готово 2.000 кубанских томпуса.

 

 

Како сазнајемо, несвакидашњи царински прекршај откривен је када је у Београд слетео авион из Франкфурта. У њему је био и туристички водич који је са преседањима допутовао из Хаване, преко Панаме и Франкфурта. Након што је преузео два велика кофера, упутио се ка зеленом контролном пролазу куда иду путници који немају шта да пријаве.

 

 

- Кофери су му били врло упадљиви, па га је цариник зауставио и питао шта има да пријави. Рекао је да нема ништа, али смо ипак одлучили да то и проверимо, па смо пртљаг прегледали на скенеру који нам много помаже у раду. Тада смо видели да су кофери пуни кубанских цигара - каже за ''Блиц'' Бранка Поповић, шефица царинске испоставе Аеродром Београд.

 

 

Према њеним речима, ухваћени кријумчар томпуса све време је био прилично смирен и прибран.
- Питала сам га како се тек тако упутио са толиком количином цигара, па још и ушао у зелени контролни пролаз, а он ми је одговорио: ''Кренуо сам па ако прођем, прођем. Знам да су велике гужве, па ако будем имао среће проћи ћу, ако не будем ухватићете ме'' - каже наша саговорница и додаје да ухваћени шверцер није са собом носио много личних ствари, штавише оне су биле смештене у ранцу.

 

 

У коферима, које је поред ранца носио са собом, није било других ствари. Ту су биле само кубанске цигаре.
- Кофери су били препуни. Када се отворе томпуси испадају са свих страна. Међу откривеним цигарама било је највише оних без робне марке – 500 комада и цигара ''монте кристо'' још 500 комада, али су се ту нашле и цигаре ''ромео јулија'' – 200 комада и чак 700 разних врста цигара марке ''кохиба'' од којих су неке и из ограничене серије из 2017 - прича наша саговорница.

 

 

Како каже, овакав прекршај несвакидашњи је, јер до сада нико није покушао да прокријумчари толику количину.
- Имали смо до сада различите прекршаје, али никад оваквог типа. Увек буде око 10-ак кутија, 200, 300, 500. Дакле, било их је, али никад у овој количини - каже Поповићева.

 

 

Она указује да грађани који долазе из земаља попут Кубе могу као сувенир да понесу до 50 цигара као део личног пртљага. Све више од тога подлеже наплати увозних дажбина, односно заплењује се, а против путника се води прекршајни поступак. Суд одлучује о санкцијама, а најчешћи исход поступка су новчана казна и трајно одузимање кријумчарене робе. Како се, пак, ради о дуванским производима, у пресуди се налаже и њихово уништење.

 

 

- Свако ко није сигуран на који контролни пролаз треба да прође, препоручујемо да оде на црвени и пријави царинику све што са собом носи. У интересу путника је да тако поступе, јер захваљујући одличној међународној сарадњи и размени информација са страним царинским администрацијама, често унапред знамо за ризичне путнике који долазе у нашу земљу. Уколико се путници упуте у зелени контролни пролаз, то не значи да ће несметано моћи да прођу и да их нико неће зауставити. Притом, када путник крене кроз зелени пролаз, а цариник га открије, он више неће моћи да плати царинске дажбине, већ је одмах у царинском прекршају - закључује она.

 

ППС образац


План развоја царинске службе
Синдикат
  

570 на 3030

 

Сва права задржана 2009 © Република Србија - Министарство финансија и привреде - Управа Царина