Отворена царинска линија

NCTS

ПКГ

 

AEO

 

Cefta Trade Portal

буџет

 

СеминариNajvažniji konktakti

Студија мерења времена

 

 

Специјал о кријумчарењу девиза

уторак, 13 август 2019.

На Фејсбук страници Министарства финансија емитована је нова епизода серијала ТОП 7 која се бави темом борбе против кријумчарења новца.

 

 

Новац који цариници откривају у девизним прекршајима углавном је нелегално стечен и потиче из криминалних активности. Откривајући такве покушаје, цариници Србије штите безбедност наше, али и других земаља од покушаја прања новца и могућег финансирања тероризма. Управо због значаја теме, као и због успеха који на том плану постижу царински службеници Србије, екипа Тима за друштвене мреже министарства финансија боравила је у Управи царина како би сазнала на који начин се цариници боре против ове савремене пошасти сваког друштва.

 

 

Саговорник за ту актуелну тему био је Раде Кнежевић помоћник директора у Сектору за контролу примене царинских прописа који је истакао да царинска служба у свакодневном раду посебну пажњу посвећује борби против кријумчарења новца.

 

 

''Новац из откривених прекршаја директно се слива у наш буџет и то је јако важно за нашу државу. Када је у питању кријумчарење девиза резултати су нам следећи: у 2018. години у девизним прекршајима је откривено око 3 милиона евра и та сума представља годишњи просек који царинска служба остварује. Понекад тај износ буде и нешто виши, али у просеку се ради о тој суми''.

 

Говорећи о модалитетима кријумчарења новца, Кнежевић је нагласио да су могућности скривања новца многобројне, те да га путници крију на себи (у појасевима око струка или у доњи веш), пакују у пртљаг, а најчешће користе разне шупљине у превозним средствима. Дешава се понекад да путници ни не знају да преносе скривени новац, а у том случају откривање прекршаја представља посебан изазов, пошто нису свесни ризика који предузимају.

 

 

''Наши службеници су спремни на све изазове, да такве покушаје спрече на сваком граничном прелазу, на сваком правцу, без обзира да ли је то улаз или излаз из наше земље. То је посебно важно у овој ери борбе против тероризма, када ми не знамо чему ће служити тај кријумчарени новац.''

 

Подсетимо да се царинска служба Србије континуирано суочава са покушајима кријумчарења новца, о чему сведочи и чињеница да је од 2013. до данас привремено одузето око 23 милиона евра.

 

ППС образац


План развоја царинске службе
Синдикат
  

570 на 3030

 

Сва права задржана 2009 © Република Србија - Министарство финансија и привреде - Управа Царина