Отворена царинска линија

NCTS

ПКГ

 

AEO

 

Cefta Trade Portal

буџет

 

СеминариNajvažniji konktakti

Студија мерења времена

 

 

Заједничким прелазом Прешево-Табановце Србија укида баријере

четвртак, 22 август 2019.

Од понедељка 26. августа први пут ће на једном граничном друмском прелазу прве категорије, Прешево-Табановце на Коридору 10, заједно у истој „канцеларији“ радити српски и македонски цариници и полицајци.

 

То је резултат Споразума о успостављању заједничких контрола на међународном граничном прелазу Прешево-Табановце преко кога се одвија промет путника и свих врста робе, а који су 12. јула у Београду у име две владе потписали министри унутрашњих послова Србије и Северне Македоније.

 

 

Заменик директора Управе царина Веселин Милошевић рекао је за Танјуг да је споразум још један доказ спремности Србије да ради на смањењу нецаринских баријера у региону, као и на свему што је одваја од оних који спречавају трговину, промет људи и капитала.

 

Председници влада Србије и Северне Македоније Ана Брнабић и Зоран Заев званично ће 26. августа означити почетак рада интегрисаног граничног прелаза између две земље. У понедљак ће, каже Милошевић, бити потписан и Споразум о узајамном признавању статуса Овлашћеног привредног субјекта (АЕО).

 

„Овлашћени привредни субјекти су компаније које су прошле веома строгу проверу од стране Управе царинa", каже Милошевић и наводи да ће 22 велике компаније у Србији преузети на себе део царинских контрола и на тај начин постати „партнер“ Управи царинa и држави.

 

 

У овом тренутку, држава је издала 22 сертификата компанијама које послују у нашој земљи, а извозе и на тржиште Македоније. Царина је, каже Милошевић, спровела озбиљну контролу ових предузећа која ће на себе преузети део царинских поступака, али ће те фирме и даље бити под надзором надлежних.

 

„Да би велики играчи како у Србији тако и у Македонији добили овај повлашћени статус, било је неопходно да испуне низ безбедносних домаћих и међународних стандарда као и да уложе велики новац у развој сопствених, у највећој мери безбедносних капацитета“.

 

Од 22 компаније које имају статус Овлашћеног привредног субјекта, 19 их је добило статус ОПС за безбедност.

 

 

„Управо на тај сегмент који се бави сигурношћу и безбедношћу односи се Споразум који ће у понедељак бити потписан сa македонском царином", прецизираo је Милошевић и навео да то значи да ће 19 компанија које послују у Србији, ако раде и у Северној Македонији, имати иста права код суседа каква имају у нашој земљи, а обратно важи и за четири фирме које су тај статус добиле у Северној Македонији.

 

Сва потписана документа, оцењује Милошевић, даће своје прве ефекте током предстојеће зиме и у наредној туристичкој сезони. У Скопљу је, иначе, прекјуче потписано пет протокола у вези са спровођењем Споразума о заједничкој контроли на прелазу Прешево-Табановце. За путнике и теретњаке који из Србије иду ка Северној Македонији граничне службе Србије ће спроводити излазну контролу на територији Северне Македоније на граничном прелазу Табановце, док ће за оне који путују из СМ ка Србији излазна контрола македонских граничних служби бити спровођена на територији Србије, на граничном прелазу Прешево.

 

 

То ће додатно убрзати царински поступак, смањити трошкове и задржавања на граници, чиме ће бити начињен велики корак у правцу олакшавања прекограничне трговине, јер ће компаније које имају овај статус, иста права имати и ван граница земље у којој су га стекле.

 

О протоколима потписаним у Скопљу
Јуче је у Скопљу потписано укупно пет протокола граничних служби Републике Северне Македоније и Републике Србије, а међу њима и Протокол између царинске администрације Републике Северне Македоније и Републике Србије, који је настао као и сви остали протоколи на основу Споразума који је у јулу потписан у Београду.

 

 

„Царински протокол подразумева дефинисање царинских поступака и процедура приликом граничних контрола, како на граничном прелазу Прешево тако и на граничном прелазу Табановци. Ја ћу подсетити врло кратко ваше гледаоце да је Споразумом предвиђено да се излазна контрола из Републике Србије теретних камиона са робом, аутобуса и путничких моторних возила обавља на улазној страни граничног прелаза Табановци и обрнуто, излазна контрола из Северне Македоније камиона, аутобуса и путничких возила ће се обављати на улазној страни граничног прелаза Прешево. То практично значи да смо овим Протоком дефинисали царинску процедуру, како на граничном прелазу Табановци, тако и на граничном прелазу Прешево“, рекао је Милошевић.

 

Споразум о међусобном признавању ОПС значајан за компаније
Најављујући потписивање Споразума о међусобном признавању статуса Овлашћених привредних субјеката 26. августа 2019. године у Скопљу, заменик директора Управе царина је нагласио да је реч о важном споразуму који се односи на компаније које у обе земље већ имају овај статус. С обзиром на то да је наша земља у економском смислу снажнија, логично је и заинтересованост наших компанија, да имају иста права и исте бенефите као да послују у Србији, већа.

 

 

„Овај споразум је свакако још један доказ спремности Републике Србије да ради на унапређењу смањења царинских и нецаринских баријера у региону, као и на свим оним аспектима који нас одвајају од свих оних који једностраним мерама спречавају трговину, промет људи и капитала. Споразум који ће у понедељак бити потписан је још један доказ какву економску политику води Република Србија“, рекао је Веселин Милошевић.

 

ППС образац


План развоја царинске службе
Синдикат
  

570 на 3030

 

Сва права задржана 2009 © Република Србија - Министарство финансија и привреде - Управа Царина