Отворена царинска линија


NCTS

ПКГ

 

AEO

 

Cefta Trade Portal

буџет

 

СеминариNajvažniji konktakti

Студија мерења времена

 

 

Београд постао центар Транспортне заједнице Западног Балкана

петак, 13 септембар 2019.

У присуству премијерке Ане Брнабић, на 18. спрату Београђанке данас је отворена канцеларија сталног Секретаријата Транспортне заједнице Западног Балкана, што је уједно и прво седиште међународне заједнице у Србији. Из те међународне канцеларије ће се управљати свим активностима и транспортним пројектима у региону.

 

 

''Ово је велика част за Београд и Србију. Указана нам је велика част и огромно поверење. Желим да захвалим свим партнерима у региону, што су нас подржали и што нас нису спречавали у томе'', поручила је премијерка Брнабић.

 

 

Отварању седишта Секретаријата у Београђанки присуствовали су потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, европска комесарка за транспорт Виолета Булц, вршилац дужности директора Транспортне заједнице Ален Барон и шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици.

 

 

Подсетимо да је Уговор о оснивању Транспортне заједнице потписан у Трсту у јулу 2017, а у децембру 2017. на министарском састанку Транспортне заједнице у Бриселу, Београд је једногласно изабран за седиште сталног Секретаријата.

 

 

Премијерка Брнабић је на отварању нагласила да је формирање Сталног секретаријата Транспортне заједнице ново поглавље у развоју модерне Србије и Западног Балкана, јер се шаље важна порука да можемо успешно да сарађујемо са свим партнерима у региону и проналазимо начине да превазилазимо препреке зарад боље будућности.

 

 

Отварању ове међународне канцеларије присуствовала је Виолета Булц комесарка ЕУ за транспорт која је у изјави за РТС објаснила да је отварање ове међународне канцеларије значајно за све земље у региону и представља капију за брже приступање Унији.

 

 

''Канцеларија ће окупити све земље Западног Балкана и здружиће их са представницима Европске уније, где ће сви стандарди регулаторног оквира који се односе на саобраћај у ЕУ почети да се примењују у овом региону, што значи много боље саобраћајне услуге и приступ инвестицијама под много бољим условима'', истакла је она.

 

 

На питање новинарке РТС да ли ће Транспортна заједница утицати на развој путне мреже и растерећење граничних прелаза који су данас уска грла, комесарка Булц је потврдила да се може очекивати побољшање стања на том плану.

 

 

''Моћи ће да се дају висококвалитетни, стандардизовани пројекти који ће спасавати животе, који ће значити мање жртава у саобраћају, дефинисаће се стандарди за инфраструктуру које ће, надам се, цео регион спроводити на граничним прелазима. Ми се надамо да ће се ту створити јако добри услови да се смање та огромна кашњења са којима се суочавате'', нагласила је Булц у разговору за РТС.

 

 

Европска унија ће обезбедити 80 одсто средстава за функционисање сталног Секретаријата, а када је реч о финансијским механизмима Уније преко којих ће се финансирати преко потребан развој инфраструктуре, комесарка Булц је рекла да је Европска унија у циклусу од 2014. до 2019. уложила преко 700 милиона евра, а до 2020. то ће бити више од милијарде евра страних инвестиција у региону.


ППС образац


План развоја царинске службе
Синдикат
  

570 на 3030

 

Сва права задржана 2009 © Република Србија - Министарство финансија и привреде - Управа Царина