Отворена царинска линија

NCTS

ПКГ

 

AEO

 

Cefta Trade Portal

буџет

 

СеминариNajvažniji konktakti

Студија мерења времена

 

 

Халуциногена биљка у поштанској пошиљци

понедељак, 04 новембар 2013.

Цариници у Пошти Ниш пронашли су у једној пошиљци биљку SALVIA CUTTING (BLOSSER) за коју се основано сумња да поседује психоактивна својства.

 

 

Наиме, у поштанском пакету који је пристигао из Холандије за српског држављанина настањеног у Нишу, поред остале робе налазила се и једна епрувета са пелцером поменуте биљке. 

 

 

У пошиљци се налазила и брошура са упутствима за гајење, стаклена ''лулица'', као и кесица са 10 грама  семена друге, такође халуциногене биљке ''Peganum Harmala'', познатије под називом ''Летећи ћилим''. 

 

 

 

Биљку ''Salvia cutting'' веома је тешко одгајити из семена, због чега се и продају пелцери који се као такви и саде. Како је продаја ове биљке у Холандији легална, након наручивања преко интернета доставља се у епрувети запакованој у поштанској пошиљци. Корен биљке је потопљен у течност која садржи све неопходне храњиве састојке, па је биљка витална и након дужег транспорта у поштанској пошиљци.

 

 

 

Поменуту биљку користили су Индијанци племена Мазатек како би изазвали падање у транс. Блосер сорту је 1991. године  први пут открио антрополог Брет Блосер и она је прилично ретка у Европи. Сматра се да су матичну биљку пронашли Роберт Гордон Васон и Алберт Хофман (проналазачи ЛСД-а) у Мексику, мада је касније утврђено да ју је 1962. године пронашао Стерлинг Бурнел.

 

ППС образац


План развоја царинске службе
Синдикат
  

570 на 3030

 

Сва права задржана 2009 © Република Србија - Министарство финансија и привреде - Управа Царина