Preskoči veze navigacije
Uvoz polovnih vozila
Licitacije
Poštanske pošiljke
Uvoz kineske robe
Privremeni uvoz/izvoz
Selidbe
Lični prtljag
Kućni ljubimci
Unos biljaka
Unos lekova
Unošenje/iznošenje deviza
Povraćaj PDV
Unos oružja
Unos i iznos umetnina
Krenite spremni na put

 Otvorena carinska linija

NCTS

NCTS

 

 AEO

 

Cefta Trade Portal

budzet

 

Seminari

Studija merenja vremena

 

1. Šta mi je potrebno kada u Srbiju želim da uđem sa svojim kućnim ljubimcem?


Potrebno je da priložite pasoš svog ljubimca kao i veterinarski sertifikat kojim se potvrđuje da je na vreme vakcinisan odnosno revakcinisan.

 

2. Šta se podrazumeva pod ''pasošem'' za kućnog ljubimca?


Pasoš je identifikacioni dokument kućnog ljubimca koji sadrži podatke o vlasniku ili držaocu životinje, ime životinje, njen datum rođenja, njenu rasu, pol, mikročip, vakcinacije, dijagnostička ispitivanja i ostale podatke o životinji u skladu sa propisom kojim se uređuje način obeležavanja i registracije određenih kućnih ljubimaca i kojim se omogućava kontrola porekla i zdravstvenog satanja kućnog ljubimca.


Pasoše za kućne ljubimce (pse i mačke) izdaju veterinarske stanice ili ambulante, dok druge životinje (poput papagaja, hrčaka i sl.) nemaju pasoše, ali im je za prelaz granice potreban veterinarski sertifikat.


3. Šta je veterinarski sertifikat? 


Uverenje (sertifikat) je međunarodna veterinarska potvrda koja se može izdavati u pisanoj ili elektronskoj formi, a kojom se potvrđuje zdravstveni status zemlje, zdravstveno stanje kućnih ljubimaca i ostali veterinarko sanitarni uslovi koji moraju biti ispunjeni radi omogućavanja kretanja kućnih ljubimaca u međunarodnom prometu. Veterinarski sertifikat izdaje veterinarski inspektor.


4. Šta znači ''nekomercijalno kretanje kućnih ljubimaca''?


To je svako premeštanje do pet kućnih ljubimaca koji nisu namenjeni za prodaju ili drugi vid prenosa trećim licima. Pod tim terminom se podrazumeva njihovo unošenje, tranzit, iznošenje ili ponovno unošenje na područje Republike Srbije.


5. Da li sa svojim kućnim ljubimcem mogu da uđem/izađem iz zemlje na bilo kom prelazu?


Ne, to nije moguće, jer to mora biti prelaz na kome postoji veterinarska inspekcija. Spisak prelaza na kojima postoji predstavnik te inspekcije možete pogledati ovde: http://www.vet.minpolj.gov.rs/srb/mapa-prelaza


6. Ko može da ide u pratnji ljubimca, da li to mora biti njegov vlasnik?


LJubimac može da se kreće u pratnji vlasnika ili drugog odgovornog lica koje je ovlašćeno od strane vlasnika.


Vlasnik kućnog ljubimca ili odgovorno lice ovlašćeno od strane vlasnika, snosi svu odgovornost za ispunjavanje uslova za unos u Republiku Srbiju što znači da mora sam da se raspita i sazna koji su to uslovi.


7. Šta se dešava na graničnom prelazu ukoliko moj ljubimac ne ispunjava neki od navedenih uslova?


Ukoliko kućni ljubimac ne ispunjava uslove ulaska, ulazak u Republiku Srbiju može biti odbijen, odnosno kućni ljubimac će biti vraćen u zemlju porekla ili stavljen u karantin.

 
Vlasnik životinje snosi sve troškove koji su nastali sprovođenjem navedenih mera.


8. Gde mogu da nađem detaljnije informacije o uslovima za kretanje kućnih ljubimaca?


Željene informacije možete naći u Pravilniku o uslovima za nekomercijalno kretanje kućnih ljubimaca za koje nije potrebno rešenje za uvoz i tranzit.

S obzirom da je za to nadležna veterinarska inspekcija, detaljnije odgovore potražite na njihovom sajtu http://www.vet.minpolj.gov.rs/srb/uvoz-kucnih-ljubimaca

 

9. Šta mi je potrebno ukoliko imam egzotičnog kućnog ljubimca koji spada u zaštićene životinjske vrste?


Za takvog ljubimca će Vam biti neophodna posebna dozvola.
Naime, prekogranični promet i trgovina divljim vrstama, u skladu sa Konvencijom o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka CITES, moguć je samo uz podnošenje carinskom službeniku na graničnom prelazu odgovarajuće dozvole ili potvrde nadležnog tela.


Nadležno telo za izdavanje potrebnih dozvola ili potvrda u Republici Srbiji je Ministarstvo poljoprivrede i zaštitu životne sredine (Grupa za sprovođenje CITES konvencije).

 

PPS obrazac


 

Plan razvoja 2017-2020
Krenite na put

 
250 na 3030

Vodič za putnike


 

Sva prava zadržana 2009 © Republika Srbija - Ministarstvo finansija i privrede - Uprava Carina