Otvorena carinska linija

NCTS

NCTS

 

 AEO

 

Cefta Trade Portal

budzet

 

Seminari

Studija merenja vremena

 

REGIONALNA PRIVREDNA KOMORA UŽICE - DOMAĆIN TREĆE EDUKATIVNE RADIONICE

 

Privredna komora Srbije u saradnji sa Ministarstvom privrede i Ministarstvom finansija-Upravom carina, a uz podršku kompanije DHL International Beograd, organizovala je 28. oktobra u RPK Užice treću po redu edukativnu radionicu „Razvoj preduzetništva, efikasnije poslovanje i jačanje konkurentnosti“.

 

Na radionici održanoj u RPK Užice, Marija Prčić, koordinator Kontrolnog tela za kontrolisanje usluga privatnog obezbeđenja Privredne komore Srbije, okupljenim privrednicima predstavila je novi paket usluga PKS, koji obuhvata pravnu pomoć, finansijski konsalting, podršku za izlazak na inostrana tržišta, pomoć u apliciranju za fondove i programe EU. Na radionici namenjenoj preduzetnicima predstavljen je i web portal Poslovanje.rs na kome se nalaze brojne informacije o raspoloživim izvorima finansiranja, bazama potencijalnih poslovnih partnera, informacije o CE znaku, Forumu privrede o propisima kao i Biznis Info Servis – informativni servis PKS koji u roku od 48 sati obezbeđuje informacije potrebne za dnevno poslovanje. Pored toga, privrednici su bili u prilici da dobiju i detaljne informacije o sporazumnom finansijskom restrukturiranju kao načinu rešavanja finansijskih problema, kao i informacije o kontrolisanju usluga privatnog obezbeđenja.

 

Savetnik u Sektoru za razvoj MSPP u Ministarstvu privrede, Milica Zatezalo, mnogobrojnim preduzetnicima predstavila je mere finansijske podrške sektoru MSPP, sa naglaskom na Programu podrške malim preduzećima za nabavku opreme u 2015. godini.

 

Pored toga, predstavljen je i Program standardizovanog seta usluga za MSPP u 2015. godini, a privrednici su upoznati i sa osnovnim ciljevima i merama podrške Sektoru MSPP u okviru nedavno usvojene Strategije za podršku razvoja malih i srednjih preduzeća, preduzetništva i konkurentnosti kao i ostalim programima finansijske podrške MSPP u 2015. godini.

 

Mere za pojednostavljenje carinske procedure: kućno carinjenje, pojednostavljenje po fakturi, ovlašćeni privredni subjekti (OPS), ovlašćeni primalac i ovlašćeni pošiljalac, predstavnicima MSP predstavio je Vladimir Ilić, samostalni savetnik u Odseku za pojednostavljenje carinske procedure. Olga Protić, načelnik Odeljenja za tranzit robe u UC je predstavnike poslovne zajednice upoznala sa principima Novokompjuterizovanog tranzitnog sistema, kao i o aktivnostima Uprave carina za pristupanje Republike Srbije Konvenciji o zajedničkom tranzitnom postupku. Predstavnici poslovne zajednice su pokazali izuzetnu zainteresovanost u cilju adekvatnih priprema, a posebno u pogledu mogućnosti dobijanja garancija kao vid obezbeđenja zajedničkog tranzitnog postupka.

 

Tokom radionice prisutnima su podeljene brošure „Srpska carina u susret privredi“ koju je Uprava carina pripremila u cilju upoznavanja sa propisima kojima je regulisano carinsko poslovanje sa posebnim osvrtom na pojednostavljene carinske postupke.

 

Cilj edukativnih radionica, koje se u periodu oktobar-decembar 2015. godine održavaju u Regionalnim privrednim komorama u Srbiji, jeste unapređenje poslovnog ambijenta, podizanje konkurentnosti i efikasnosti domaće privrede i pružanje podrške sektoru malih i srednjih privrednih društava. Naredna radionica „Razvoj preduzetništva, efikasnije poslovanje i jačanje konkurentnosti“ biće održana 3. novembra u Nišu.

 

PPS obrazac


 

Plan razvoja 2017-2020
Krenite na put

 
570 na 3030

Vodič za putnike


 

Sva prava zadržana 2009 © Republika Srbija - Ministarstvo finansija i privrede - Uprava Carina