Отворена царинска линија

NCTS

ПКГ

 

AEO

 

Cefta Trade Portal

буџет

 

СеминариNajvažniji konktakti

Студија мерења времена

 

 

PREDSTOЈI UBRZANJE POSTUPKA ZA EKSPRESNE POŠILJKE


Za godinu dana u Srbiji bi trebalo da se primenjuje proces obrade ekspresnih pošiljki pre prispeća, koji podrazumeva elektronsku obradu podataka i procenu analiza rizika, ne samo kada je carini na raspolaganju najavni manifest, već i ranije. Ovom projektu bila je posvećena i Radionica održana 18. i 19. oktobra, u organizaciji GIZ-a (nemačke organizacije za tehničku saradnju) na kojoj se u ulozi predavača predstavio Ditmar Јost, ekspert u ovoj oblasti i internacionalni konsultant. Uz aktivno učešće predstavnika naše carine i kompanije DHL u Srbiji, Radionica je imala  cilj da se  zajednički razmotri  vizija budućeg optimalnog rešenja, odnosno šta je moguće uraditi u okviru projekta, koji će biti osnova detaljnijeg operativnog plana.

 

U vezi snimanja postojećeg stanja, kako se sprovodi proces obrade ekspresnih pošiljaka, i vremenskim rokovima, Јost je od predstavnika privatnog i javnog sektora dobio podrobne informacije o procedurama zasnovanim, pre svega, na najavnom manifestu. Detaljno je objašnjen tok carinskog postupka -  od  operatera koji carini podnosi najavni manifest pre prispeća aviona, preko ostalih  carinskih formalnosti, do puštanja robe. Takođe je upoznat sa pravnim okvirom za carinski postupak obrade ekspresnih pošiljaka, koji se nalazi u važećem Carinskom zakonu i Uredbi o carinski dozvoljenom postupanju sa robom.

 

Kada je reč o elektronskom poslovanju ukazano je  da  je Uprava carina završila testiranje Sistema za pojednostavljeni postupak sa ekspresnim pošiljkama na zadovoljavajući način,  ali ovaj sistem još nije počeo da se primenjuje.
Ekspert Cezari Sovinski predstavio je  načine obrade ekspresnih pošiljaka i  pojednostavljenja carinskog postupka čiji je krajnji cilj njegovo ubrzanje.  Predstavljeni su primeri dobre prakse i u tom kontekstu prikazano je kako se ovakvi postupci sprovode u Belgiji, Sloveniji, Poljskoj, Litvaniji i Slovačkoj.

 

O informacionom sistemu Uprave carina, odnosno mogućnosti da se uradi aplikacija koja bi podržala ubrzanje postupka sa ekspresnim pošiljkama, govorila je  LJiljana Јovanović, načelnica Odeljenja za projektovanje, programiranje i izveštavanje.
Ukazavši da naš IS ima više od 300 aplikacija, objasnila je da smo spremni za uvođenje specifikacije koja bi podržala ubrzanje postupka.

To podrazumeva dodatni modul za nepotpunu deklaraciju, modul za procenu rizika i modul za obračun dažbina i plaćanje. Ova aktivnost bi mogla  biti okončana za  najviše šest meseci, pod uslovom da je odobren dobar projektni zadatak. Za implementaciju bi bila neophodna i spoljna saradnja u vezi projektovanja, razvoja i puštanja u rad, kazala je Јovanovićeva.

 

Osim kolega iz Odeljenja za carinske procedure, Odeljenja za analizu rizika, Ispostave DHL i drugih službi Uprave carina, veoma konstruktivan doprinos uspehu ove Radionice dali su i predstavnici kompanije DHL.
Pomoćnik direktora UC – Sektora informacionih i komunikacionih tehnologija, Veselin Milošević, istakao je da je nemačka vlada više puta pokazala spremnost da pomogne unapređenje carinskog poslovanja u Srbiji, izrazivši nadu  da ćemo zajedničkim snagama pronaći načina za pojednostavljenje i ubrzanje postupka sa ekspresnim pošiljkama.

 

ППС образац


План развоја царинске службе
Синдикат
  

570 на 3030

 

Sva prava zadržana 2009 © Republika Srbija - Ministarstvo finansija i privrede - Uprava Carina