Otvorena carinska linija

NCTS

NCTS

 

 AEO

 

Cefta Trade Portal

budzet

 

Seminari

Studija merenja vremena

 

Predstavnici Uprave carina na „Ekspo Rusija Srbija 2018“

četvrtak, 15 mart 2018.

U Beogradu je 14. marta otvorena jubilarna peta međunarodna privredna izložba „Ekspo Rusija–Srbija 2018“ čiji je cilj jačanje trgovinskih veza i strateškog partnerstva Srbije i Rusije. 

 

 

Kako je jedan od prioriteta Uprave carina da pruži neophodnu podršku privredi i olakša joj poslovanje, predstavnici carinske službe su svojim prisustvom potvrdili to opredeljenje.

 

 

Ekspertski tim Uprave carina predvođen Veselinom Miloševićem, zamenikom direktora i Sarom Srdić, pomoćnikom direktora u Sektoru za tarifske poslove, aktivno je učestvovao u radu okruglog stola „Principi i značaj primene Sporazuma o slobodnoj trgovini sa RF“.

 

 

Zamenik direktora Uprave carina je u uvodnom izlaganju podsetio na činjenicu da se ove godine obeležava 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Rusije i Srbije i ukazao na mogućnosti unapređenja trgovinskih odnosa dve zemlje, kao i saradnje sa kolegama iz Federalne carinske službe RF. On je ujedno i ohrabrio prisutne predstavnike kompanija da više koriste pogodnosti koje im pruža Sporazum o slobodnoj trgovini.

 

 

''Prošle godine spoljno-trgovinska razmena sa Rusijom iznosila je 2,6 milijardi dolara i zabeležila rast od 12 odsto, a na pitanje kako se trgovinski odnosi Srbije, Rusije i članica evroaziskog ekonomskog saveza mogu unaprediti, možemo da damo jednostavnu preporuku: intenzivnijim korišćenjem uslova definisanih međunarodnim ugovorima o slobodnoj trgovini'', istakao je Milošević i dodao da se u perspektivi očekuje dalja liberalizacija trgovine za onu robu koja je trenutno izuzeta iz režima slobodne trgovine o čemu se aktivno pregovara.

 

 

Na skupu se moglo čuti da analiza strukture uvoza, odnosno izvoza, jasno pokazuje da smo iz RF najviše uvozili sirovu naftu, naftni gas, bakarnu žicu, rudu gvožđa i koncentrat azotnih i mineralnih đubriva, polimere i cigarete, dok smo izvozili sveže i smrznuto voće, čarape, lekove, hartiju i karton, pumpe za tečnosti, sir i urdu, kao i bakarne cevi.

 

 

Dosad se srpsko-ruska ekonomska saradnja uglavnom bazirala na izvozu voća i povrća iz Srbije i nafte i gasa iz Rusije. Međutim, na „Ekspu“ se ovoga puta govorilo o saradnji malog i srednjeg biznisa, kao i o saradnji na polju tehnološkog razvoja i inovacija.

 

 

Mnogi poznavaoci prilika, među kojima je i David Vartanov, predsednik saveta direktora „Zarubežekspo“, smatraju da je baš to oblast u kojoj će saradnja između dve zemlje biti sve izraženija.

 

 

''Srbiju i Rusiju povezuje i sporazum o slobodnoj trgovini. IT sfera je na spisku usluga koje pokriva ovaj ugovor i to je odlično, jer ruskim firmama koje se bave programiranjem i informacionim tehnologijama on otvara pristup evropskom tržištu'', istakao je on nedavno za Sputnjik.

 

 

Značajnu pažnju prisutnih predstavnika poslovne zajednice izazvala su i izlaganja ostalih predstavnika srpske carine. Prezentacije koje su održali načelnica Odeljenja za carinsku tarifu, Dušanka Puškar i načelnik Odeljenja za poreklo robe Vladimir Filipović su u značajnoj meri razjasnile specifičnosti trgovinske razmene između dve zemlje, što je kod prisutnih predstavnika kompanija pobudilo interesovanje i inspirisalo ideje o mogućnostima novih poslovnih poduhvata.

 

 

Pored toga što su na pojedina pitanja odgovorili odmah, predstavnici Uprave carina su istakli otvorenost i razmenom kontakata pokazali spremnost da privrednicima pomognu u razjašnjavanju eventualnih nedoumica i nakon događaja.

 

 

Izložba i poslovni forum traju do 16. marta i tokom ta tri dana biće organizovani okrugli stolovi, sastanci učesnika sa predstavnicima ministarstava, bilateralni susreti privrednika, a svoju delatnost će prikazati više od 200 srpskih i ruskih kompanija.

 

PPS obrazac


 

Plan razvoja 2017-2020
Krenite na put

 
570 na 3030

Vodič za putnike


 

Sva prava zadržana 2009 © Republika Srbija - Ministarstvo finansija i privrede - Uprava Carina