Отворена царинска линија

NCTS

ПКГ

 

AEO

 

Cefta Trade Portal

буџет

 

СеминариNajvažniji konktakti

Студија мерења времена

 

 

Илегалци и даље упорно покушавају преко границе

sreda, 21 novembar 2018.

Цариници су на Хоргошу и Шиду, као и у царинском реферату у Смедеревској Паланци, у протеклих недељу дана спречили 40 илегалаца да се у приколицама камиона превезу преко границе.

 

 

Сви покушаји, осим једног који је откривен у у унутрашњости Србије, одвијали се се по истом, већ виђеном сценарију.

 

Док возач камиона прави паузу, мигранти пресеку сајлу како би ушли у приколицу. Тада је уз помоћ чиоде и суперлепка неко споља наново залепи, а „слепи путници“ крећу на пут, носећи се мишљу да ће се у товару несметано превести до неке од земаља Европске уније.

 

 

Међутим, када би стигли на гранични прелаз, царински скенер уређај би регистровао присуство људи у приколицама, чиме би њихов план био осујећен.

 

Ипак, случај који је откривен 19. новембра 2018. године завршио се неуспехом илегалаца у Смедеревској Паланци, и то у шлеперу српских регистарских ознака који је из Грчке за фирму у Великој Плани превозио машину за сечење жице.

 

 

Стигавши до царинског терминала, возач је цариницима рекао да је чуо буку у приколици, те да сумња да су мигранти кришом ушли у њу док је правио паузу у Лапову.

 

Контролом товарног дела царински службеници су заиста открили тројицу 18-годишњих младића из Бангладеша са легитимацијама прихватног центра у Кикинди.

 

 

Они су, како изгледа, кришом ушли у камион, мислећи да ће се тако пребацити до неке од земаља ЕУ, не знајући да су се обрели у срцу Србије.

 

С друге стране, на северу земље, на излазу Хоргоша током протекле недеље откривено је највише илегалаца.

 

 

Тако је 21. новембра у два наврата спречен њихов покушај преласка преко границе у камиону српских регистрација који је превозио фрижидере за аустријско тржиште, али и у шлеперу турских таблица натовареном разном робом коју је транспортовао из те земље ка Немачкој. Тада су снимци са скенера показали најпре три, па потом четири силуете Авганистанаца.

 

Двојица њихових сународника пронађена су и дан раније у камионској приколици пуној паковања детерџената транспортованих на релацији Србија – Пољска.

 

 

И 19. новембра било је миграната на Хоргошу, када су још двојица снимљена у шлеперу македонских регистарција који је из те земље ка Немачкој превозио рамове за кровне прозоре.

 

Македонски камион који је 16. новембра транспортовао синтетичке тканине у ролнама на релацији Македонија – Немачка у приколици је крио још три „незвана госта“ из Авганистана, а још шесторица су пронађена и дан раније у шлеперу врањских регистрација који је превозио ауто-гуме из Србије ка Пољској.

 

 

У два наврата су 14. новембра откривена још пет Авганистанаца: тројица у товару пречишћеног воћа који је бугарски превозник транспортовао од те земље ка Немачкој, док је домаћи превозник, путујући ка Аустрији, међу металним конструкцијама превозио још двојицу.

 

Још седморица су пронађена дан раније у камиону мађарских регистарских ознака којим су од Турске ка Мађарској транспортовани ауто-делови и пластична црева.

 

 

Такође, и на излазу Шида су забележена два покушаја, оба 15. новембра. Тада је “слепе путнике“ скенер открио у два српска камиона, од којих је један у товару ауто-седишта намењених продаји на немачком тржишту превозио и двојицу Авганистанаца у друштву једног Пакистанца, а други још два држављана Авганистана међу намештајем који је био на путу ка Француској.

 

ППС образац


План развоја царинске службе
Синдикат
  

570 на 3030

 

Sva prava zadržana 2009 © Republika Srbija - Ministarstvo finansija i privrede - Uprava Carina