Otvorena carinska linija

NCTS

NCTS

 

 AEO

 

Cefta Trade Portal

budzet

 

Seminari

Studija merenja vremena

 

Švercovao 2.000 tompusa sa Kube

sreda, 07 avgust 2019.

Turistički vodič iz Beograda J.M. (36) uhvaćen je prošle nedelje na Aerodromu ''Nikola Tesla'' kada je pokušao da prošvercuje gotovo 2.000 kubanskih tompusa.

 

 

Kako saznajemo, nesvakidašnji carinski prekršaj otkriven je kada je u Beograd sleteo avion iz Frankfurta. U njemu je bio i turistički vodič koji je sa presedanjima doputovao iz Havane, preko Paname i Frankfurta. Nakon što je preuzeo dva velika kofera, uputio se ka zelenom kontrolnom prolazu kuda idu putnici koji nemaju šta da prijave.

 

 

- Koferi su mu bili vrlo upadljivi, pa ga je carinik zaustavio i pitao šta ima da prijavi. Rekao je da nema ništa, ali smo ipak odlučili da to i proverimo, pa smo prtljag pregledali na skeneru koji nam mnogo pomaže u radu. Tada smo videli da su koferi puni kubanskih cigara - kaže za ''Blic'' Branka Popović, šefica carinske ispostave Aerodrom Beograd.

 

 

Prema njenim rečima, uhvaćeni krijumčar tompusa sve vreme je bio prilično smiren i pribran.
- Pitala sam ga kako se tek tako uputio sa tolikom količinom cigara, pa još i ušao u zeleni kontrolni prolaz, a on mi je odgovorio: ''Krenuo sam pa ako prođem, prođem. Znam da su velike gužve, pa ako budem imao sreće proći ću, ako ne budem uhvatićete me'' - kaže naša sagovornica i dodaje da uhvaćeni švercer nije sa sobom nosio mnogo ličnih stvari, štaviše one su bile smeštene u rancu.

 

 

U koferima, koje je pored ranca nosio sa sobom, nije bilo drugih stvari. Tu su bile samo kubanske cigare.
- Koferi su bili prepuni. Kada se otvore tompusi ispadaju sa svih strana. Među otkrivenim cigarama bilo je najviše onih bez robne marke – 500 komada i cigara ''monte kristo'' još 500 komada, ali su se tu našle i cigare ''romeo julija'' – 200 komada i čak 700 raznih vrsta cigara marke ''kohiba'' od kojih su neke i iz ograničene serije iz 2017 - priča naša sagovornica.

 

 

Kako kaže, ovakav prekršaj nesvakidašnji je, jer do sada niko nije pokušao da prokrijumčari toliku količinu.
- Imali smo do sada različite prekršaje, ali nikad ovakvog tipa. Uvek bude oko 10-ak kutija, 200, 300, 500. Dakle, bilo ih je, ali nikad u ovoj količini - kaže Popovićeva.

 

 

Ona ukazuje da građani koji dolaze iz zemalja poput Kube mogu kao suvenir da ponesu do 50 cigara kao deo ličnog prtljaga. Sve više od toga podleže naplati uvoznih dažbina, odnosno zaplenjuje se, a protiv putnika se vodi prekršajni postupak. Sud odlučuje o sankcijama, a najčešći ishod postupka su novčana kazna i trajno oduzimanje krijumčarene robe. Kako se, pak, radi o duvanskim proizvodima, u presudi se nalaže i njihovo uništenje.

 

 

- Svako ko nije siguran na koji kontrolni prolaz treba da prođe, preporučujemo da ode na crveni i prijavi cariniku sve što sa sobom nosi. U interesu putnika je da tako postupe, jer zahvaljujući odličnoj međunarodnoj saradnji i razmeni informacija sa stranim carinskim administracijama, često unapred znamo za rizične putnike koji dolaze u našu zemlju. Ukoliko se putnici upute u zeleni kontrolni prolaz, to ne znači da će nesmetano moći da prođu i da ih niko neće zaustaviti. Pritom, kada putnik krene kroz zeleni prolaz, a carinik ga otkrije, on više neće moći da plati carinske dažbine, već je odmah u carinskom prekršaju - zaključuje ona. 

 

PPS obrazac


 

Plan razvoja 2017-2020
Krenite na put

 
570 na 3030

Vodič za putnike


 

Sva prava zadržana 2009 © Republika Srbija - Ministarstvo finansija i privrede - Uprava Carina