Otvorena carinska linija

NCTS

NCTS

 

 AEO

 

Cefta Trade Portal

budzet

 

Seminari

Studija merenja vremena

 

Specijal o krijumčarenju deviza

utorak, 13 avgust 2019.

Na Fejsbuk stranici Ministarstva finansija emitovana je nova epizoda serijala TOP 7 koja se bavi temom borbe protiv krijumčarenja novca.

 

 

Novac koji carinici otkrivaju u deviznim prekršajima uglavnom je nelegalno stečen i potiče iz kriminalnih aktivnosti. Otkrivajući takve pokušaje, carinici Srbije štite bezbednost naše, ali i drugih zemalja od pokušaja pranja novca i mogućeg finansiranja terorizma. Upravo zbog značaja teme, kao i zbog uspeha koji na tom planu postižu carinski službenici Srbije, ekipa Tima za društvene mreže ministarstva finansija boravila je u Upravi carina kako bi saznala na koji način se carinici bore protiv ove savremene pošasti svakog društva.

 

 

Sagovornik za tu aktuelnu temu bio je Rade Knežević pomoćnik direktora u Sektoru za kontrolu primene carinskih propisa koji je istakao da carinska služba u svakodnevnom radu posebnu pažnju posvećuje borbi protiv krijumčarenja novca.

 

 

''Novac iz otkrivenih prekršaja direktno se sliva u naš budžet i to je jako važno za našu državu. Kada je u pitanju krijumčarenje deviza rezultati su nam sledeći: u 2018. godini u deviznim prekršajima je otkriveno oko 3 miliona evra i ta suma predstavlja godišnji prosek koji carinska služba ostvaruje. Ponekad taj iznos bude i nešto viši, ali u proseku se radi o toj sumi''.

 

Govoreći o modalitetima krijumčarenja novca, Knežević je naglasio da su mogućnosti skrivanja novca mnogobrojne, te da ga putnici kriju na sebi (u pojasevima oko struka ili u donji veš), pakuju u prtljag, a najčešće koriste razne šupljine u prevoznim sredstvima. Dešava se ponekad da putnici ni ne znaju da prenose skriveni novac, a u tom slučaju otkrivanje prekršaja predstavlja poseban izazov, pošto nisu svesni rizika koji preduzimaju.

 

 

''Naši službenici su spremni na sve izazove, da takve pokušaje spreče na svakom graničnom prelazu, na svakom pravcu, bez obzira da li je to ulaz ili izlaz iz naše zemlje. To je posebno važno u ovoj eri borbe protiv terorizma, kada mi ne znamo čemu će služiti taj krijumčareni novac.''

 

Podsetimo da se carinska služba Srbije kontinuirano suočava sa pokušajima krijumčarenja novca, o čemu svedoči i činjenica da je od 2013. do danas privremeno oduzeto oko 23 miliona evra.

 

PPS obrazac


 

Plan razvoja 2017-2020
Krenite na put

 
570 na 3030

Vodič za putnike


 

Sva prava zadržana 2009 © Republika Srbija - Ministarstvo finansija i privrede - Uprava Carina