Otvorena carinska linija

NCTS

NCTS

 

 AEO

 

Cefta Trade Portal

budzet

 

Seminari

Studija merenja vremena

 

Informišite se pre putovanja

sreda, 04 septembar 2019.

„Dve tone narkotika, uglavnom marihuane, dva miliona evra, oko 10 kg zlata, to je učinak naših carinika kada je reč o ovogodišnjim zaplenama. Takođe carinici su sprečili i oko 950 migranata da ilegalno pređu granicu“, rekla je novinarka emisije „Јutro“ najavljujući Andriju Raičevića, dugogodišnjeg carinika sa Aerodroma Nikola Tesla, koji je bio gost TV Prva.

 


„Šverca je uvek bilo i uvek će ga biti, a švercuje sve ono na čemu može dobro da se zaradi, tu nema pravila“, rekao je Raičević odgovarajući na prvo pitanje, o tome šta carinici najčešće zaplenjuju. On je dodao, da su to najčešće narkotici, oružje, razna skupocena roba, zlato, antikviteti, garderoba i tehnika.

 


Na pitanje kako carinicima polazi za rukom da „odvoje žito od kukolja“ i prepoznaju one koji imaju nešto sakriveno, Raičević je odgovorio da je za to neophodno pre svega dugogodišnje iskustvo, ali da se carinski službenici ne oslanjaju isključivo na njega, jer raspolažu i najmodernijom tehnikom.

 


„Na ispostavi Aerodrom Beograd imamo najsavremeniji rentgen za ručni prtljag koji nam je od velike pomoći, jer kada kofer prođe kroz njega sadržaj se vidi kao na dlanu. Naravno, prethodno priđete putniku i nakon intervjua sa njime odlučite, da li je uopšte potrebno raditi kontrolu. Drumski prelazi imaju neke svoje specifičnosti, znate i sami šta se sve može sakriti u fabričke ili specijalno dograđene šupljine vozila, ali i tamo takođe postoje mobilni skeneri, od čijih zraka, koji prodiru kroz 30 sentimetara debeo čelik se teško nešto može sakriti. Analiza rizika je ono što u svom radu koriste svi carinski službenici kako bi pravilno selektovali one putnike koje svakako treba detaljno pregledati“, objasnio je on.

 

 

Kako su zaplene zlata česte, a opravdanje da se radi o ličnom nakitu još češće, novinarku je zanimalo, na koji način carinik procenjuje šta je to lični nakit?

 


„Carinskim zakonom je definisano da je lični nakit ono što se nosi na sebi. To naravno ne znači da možete da se pojavite na prelazu sa kilogram zlata na sebi. Uz uvažavanje svih kulturoloških razlika to je neka umerena i logična količina nakita: nekoliko lančića, narukvica, prstenja, ali ono što mi najčešće otkrivamo uglavnom je bilo sakriveno“, pojasnio je Raičević.

 

On je takođe rekao da se roba koja je predmet carinskog prekršaja privremeno zadržava, a da o njenoj daljoj sudbini odlučuje nadležni prekršajni sud.

 


„Kada se odlukom suda roba trajno oduzme, ona se prodaje na carinskim licitacijama, a na taj način ostvarena sredstva se slivaju u džavni budžet. Naravno, sa izuzetkom narkotika, cigareta ili falsifikata, koji se uništavaju“.

 

U razgovoru o carinskim propisima bilo je reči o povlastici za domaće državljane koja im omogućava da bez plaćanja dažbina u zemlju unesu robu čija vrednost ne prelazi 100 evra, kao i o nekim novinama u vezi sa ograničenjima količine duvana i duvanskih proizvoda koje se mogu uneti u našu zemlju.

 


„Po novom Carinskom zakonu koji je stupio na snagu 17. juna ove godine limiti na ovu vrstu robe su se promenili, tako da sada možete da unesete u zemlju 50 cigareta, 10 cigara, 25 cigarilosa i 50 grama duvana. Ili 250 grama svih pomenutih proizvoda u kombinaciji“, rekao je Andrija Raičević na kraju, uz preporuku putnicima koji nisu sigurni da li imaju nešto što podleže plaćanju uvoznih dažbina, da na Aerodromu Nikola Tesla uvek izaberu crveni kontrolni prolaz, pa da u razgovoru sa carinikom otklone sve eventualne nedoumice.

 

 

„Kako bi im putovanje ostalo u što lepšem sećanju i proteklo bez bilo kakvih neprijatnosti putnici bi trebali pre putovanja da se informišu o svojim pravima i obavezama, što mogu učiniti i putem sajta Uprave carina, gde su ove informacije date detaljno i sažeto“.

 

PPS obrazac


 

Plan razvoja 2017-2020
Krenite na put

 
570 na 3030

Vodič za putnike


 

Sva prava zadržana 2009 © Republika Srbija - Ministarstvo finansija i privrede - Uprava Carina