Otvorena carinska linija

NCTS

NCTS

 

 AEO

 

Cefta Trade Portal

budzet

 

Seminari

Studija merenja vremena

 

Carinske službe Severne Makedonije i Srbije usaglasile mere za unapređenje zajedničke kontrole

petak, 04 oktobar 2019.

Visoke delegacije carinskih službi Severne Makedonije i Srbije sastale su se 4. oktobra u Beogradu kako bi usaglasile neophodne mere za unapređenje zajedničke kontrole na prelazu Preševo – Tabanovce.

 

 

U srdačnoj i prijateljskoj atmosferi potpisan je zajednički dogovor kojim će po hitnom postupku obe strane preduzeti korake za unapređenje funkcionisanja zajedničke kontrole na najvećem prelazu koji spaja dve susedne zemlje.

 

Naime, delegacije su se složile da je nakon potpisivanja Sporazuma o zajedničkim kontrolama na prelazu Preševo - Tabanovce, koji je u primeni od 26. avgusta 2019. godine, povremeno došlo do stvaranja dužih kolona kamiona, kako na ulaznoj tako i na izlaznoj strani.

 

 

Udruženje prevoznika iz Severne Makedonije uputilo je zbog toga predlog da se na ulaznoj strani graničnog prelaza Preševo omogući korišćenje i druge kolovozne trake, jer će u suprotnom biti primorani da organizuju proteste.

 

Carinske službe dve susedne zemlje dogovorile su se da zbog toga preduzmu sve raspoložive mere kako do toga ne bi došlo.

 

 

Veselin Milošević, zamenik direktora Uprave carina Srbije je obavestio skup da je carinska služba već preduzela neophodne korake uputivši hitan zahtev Republičkoj direkciji za imovinu koja gazduje prelazima da se obezbedi još jedna kolska vaga za drugu traku koja služi za teretni saobraćaj, čime će i ona postati u potpunosti operativna.

 

Kolegama iz Severne Makedonije preneta je molba da dok nabavka i instaliranje vage ne bude okončano, na prelaz upućuju samo kamione koji su izvozni postupak već sproveli na starom delu prelaza Tabanovce ili u nekoj od unutrašnjih ispostava.

 

 

Delegacija Uprave carina Srbije je iskoristila priliku da iznese zabrinutost u vezi sa stvaranjem kolona kamiona na izlazu iz Srbije u prepodnevnim časovima i predložila da se ovaj problem prevaziđe tako što će se i na severno-makedonskoj strani prelaza omogućiti odvijanje teretnog saobraćaja u obe raspoložive take, što je prihvaćeno.

 

Zlatko Veterovski, pomoćnik direktora carinske administracije Severne Makedonije, potvrdio je da je ključna ideja zajedničke kontrole  - ubrzanje i pojednostavljenje carinske procedure, te da prevoznici s pravom očekuju da osete poboljšanje situacije. Istovremeno, severno-makedonska carinska delegacija iskazala je spremnost da doprinese ubrzanju prometa robe preko ovog prelaza, jer je Srbija važan spoljno-trgovinski partner Severne Makedonije.

 

 

Delegacija carinske administracije Severne Makedonije je potvrdila da će dve raspoložive trake za promet robe na izlasku iz Srbije i ulasku u Severnu Makedoniju biti u upotrebi odmah nakon susreta održanog u Beogradu, dok je delegacija Uprave carina Srbije najavila da se potpuna operativnost druge trake sa srpske strane može očekivati  odmah nakon sprovedenog postupka nabavke i instaliranja još jedne kolske vage.

 

Predlog makedonske strane da se preispita mogućnost prihvatanja mernih listova izdatih u njihovoj zemlji biće prosleđen nadležnim organima u Srbiji, jer se to može prihvatiti tek nakon verifikacije međudržavnog sporazuma.

 

 

Takozvana ''brza traka'' za promet robe biće dostupna prevoznicima koji tranzitiraju, prevoze lako kvarljivu robu i prazna prevozna sredstva, kao i onim kompanijama koje su stekle status Ovlašćenog privrednog subjekta.

 

Delegacije će o postignutom dogovoru obavestiti predstavnike nacionalnih graničnih policija kako bi i oni mogli da daju doprinos njegovoj primeni u praksi.

 

 

Usaglašeni su i dalji koraci u vezi sa uzajamnim priznavanjem statusa Ovlašćenog privrednog subjekta što je takođe predviđeno Sporazumom koji je potpisan 26.avgusta 2019. godine.

 

Iznet je i predlog koraka koje obe strane treba da preduzmu kako bi se stekli uslovi da se u roku koji je definisan Sporazumom o međusobnom priznavanju statusa OPS (AEO) potpiše i protokol o validaciji. 

 

 

Naime, Sporazumom je propisano da će najkasnije u roku od 90 dana od njegovog potpisivanja, carinski organi država potpisnica sačiniti protokol kojim će biti definisano uspostavljanje postupka validacije međusobnog priznavanja tog statusa. U tom smislu je i dogovoreno da se do kraja oktobra tekst protokola usaglasi, kako bi mogao da bude potpisan u predviđenom roku.  

 

PPS obrazac


 

Plan razvoja 2017-2020
Krenite na put

 
570 na 3030

Vodič za putnike


 

Sva prava zadržana 2009 © Republika Srbija - Ministarstvo finansija i privrede - Uprava Carina