29. 09. 2021.

Подели:

На прелазу Хоргош и даље колоне камиона

Стање на теретном терминалу прелаза Хоргош се током ноћи није битно променило. Колоне камиона и даље чекају на излазак из Србије, па је тако формирана дупла колона дугачка готово 7 километара у којој превозници чекају и по 20 сати како би ушли у ЕУ. У снимку који следи погледајте како изгледа тренутно стање.

Да подсетимо, дневни капацитет теретних возила које су наши северни суседи спремни да обраде и приме на своју територију током 24 часа је 450 камиона, што је потврђено и Протоколом између Србије и Мађарске.

На то пограничне службе Србије немају утицаја, а да је предузето све што је у моћи оних који се свакодневно налазе на граници сведочи и изјава шефа теретног терминала Хоргош, Мирољуба Стојковића за РТС. У наставку погледајте прилог емитован у синоћњем Дневнику 3 РТС у коме се могу видети и снимци колоне из ваздуха.

Након апела са српске стране границе, током ноћи је из земље изашло 450 камиона као што је предвиђено Протоколом, али то није донело битније олакшање, јер нови камиони непрестано пристижу на прелаз.

Подсећамо да би капацитет протока теретних возила на српској страни границе могао да се креће око бројке од 700 теретних возила за 24 сата, али је немогуће остварити га уколико истим или сличним темпом не ради и друга страна.