19. 09. 2022.

Подели:

Криза диже цену злата, али и подстиче шверц

Недавна заплена скоро 11 килограма злата у пуном резервоару једног аутомобила на прелaзу Градина побудила је интересовање медија за студиозније бављење темом кријумчарења племенитих метала. Аналитички текстови о изванредним резултатима царинске службе у сузбијању ове појаве осванули су током протеклог викенда на порталима Euronews и Курир.

Злато је увек сигурно уточиште у кризним временима, а та чињеница му је претходних месеци због огромне тражње на глобалном нивоу значајно дигла цену, али је с друге стране подстакла многе да остваре екстра профите. Зато и не чуде све чешћи покушаји шверца овог племенитог метала, али и заплене најразличитијих драгоцености. Српски цариници су од почетка године спречили покушај кријумчарења више од 30 килограма злата, што је скоро троструко више у односу на целу претходну годину, каже се у тексту објављеном на порталу Euronews, који  можете прочитати и овде:

Било да је у праху, листићима, полугама, плочицама, или у облику накита, злато се најчешће крије у шупљинама возила, али и у торбицама, ципелама, вешу, дечјим играчкама, пеленама, јастуцима. Цариници су златни накит откривали у оригиналним паковањима турског чаја, наизглед неотвореном тетрапаку сокова и млека, готовим јелима, шупљинама вешалица за гардеробу, док је на граничном прелазу Градина пре неколико година забележен случај скривања златног накита и у теглама ајвара - каже се између осталог у тексту који је објављен на порталу Курира.