13. 01. 2023.

Подели:

Нови правилник о увозу вина из ЕУ

На порталу Biznis.rs објављен је текст у којем су експерти Управе царина детаљно објаснили новине које предвиђа нови Правилник о увозу вина из ЕУ. Дозвољена годишња количина од 2,5 милиона литара од ове године ће бити подељена на две квоте, што ће допринети конкурентности домаћег туризма и угоститељства. Истраживањем исте теме бавио се и лист Политика у броју од 24. јануара који је инсертован у текст који следи...

Правилник о изменама Правилника о облику, садржини, начину подношења и попуњавања декларација и других образаца у царинском поступку примењује се од 1. јануара, а донео га је министар финансија 27. децембра прошле године. Како за Biznis.rs објашњавају из Управе царина, у складу са Одлуком Владе Србије о увозу вина из Европске уније, по преференцијалној стопи од 23. децембра 2022. године, наведено је да укупна прописана квота за увоз вина са преференцијалним пореклом ЕУ из тарифних ознака 2204 10 (пенушава вина) и еx 2204 21 (сва вина у судовима од два или мање литара) износи 2,5 милиона литара на годишњем нивоу. 

„Србија је потписала са ЕУ Споразум о стабилизацији и придруживању (ССП) 2008. године и њиме је дефинисана квота за увоз вина из ЕУ, која износи 2,5 милиона литара за годину дана, које се без царине увози у Републику Србију. То правило важило је за сваку ценовну категорију (за сва вина било да коштају пола евра или 10.000 евра). Новим правилником је та ценовна квота подељена, па се квота А односи на вина свих ценовних разреда, а квота Б на вина која коштају не мање од 20 евра по литру“, објашњава члан Управног одбора Удружења дистрибутера вина Милош Павловић у разговору за Biznis.rs Из Управе царина истичу да је наведеном одлуком у односу на досадашњу примену у расподели квоте укупна годишња количина од 2,5 милиона литара сада подељена на: 

Квоту А у количини од 2.250.000 литара, која се дели на кварталне квоте у количини од 562.500 литара, и

Квоту Б у количини од 250.000 литара, за категорије вина чија набавка и испорука имају другачију, односно специфичну динамику.

„Максимална количина у оквиру Квоте А, коју може да увезе један привредни субјект у оквиру сваког квартала је 15 одсто кварталне квоте, односно 84.375 литара, уз напомену да уколико увозник није у претходном периоду увезао 15 процената дозвољене квоте недостајућа количина се додаје дозвољеној у наредном кварталу. У оквиру Квоте А нема вредносног лимита, у смислу ограничења царинске вредности по литри вина“, образложили су наши саговорници. 

Управљање Квотом Б се, како кажу, врши по принципу “First come – First serve” („Први дошао, први услужен“), без кварталних лимита, а односи се на вина чија вредност није мања од 20 евра по литру. 

Према речима Милоша Павловића, ова нова правила не дотичу домаће произвођаче јер Србија производи мање вина него што се попије, и то драстично мање. Дакле, они својом производњом нису ни близу у могућности да подмире потребе домаћег тржишта, што се тиче конзумације вина. 

„Ова правила на неки начин помажу туризму Србије, који се развија, а ту пре свега мислим на Београд, Нови Сад и туристичке центре као што су Копаоник, Златибор, бање… Практично, могу да понуде нека вина из увоза по ценама које су конкурентне ценама у иностранству, што помаже конкурентности нашег угоститељства и туризма. Помаже увозницима вина да могу да их пласирају на нашем тржишту по повољнијим ценама и да наши домаћи потрошачи не плаћају превисоке цене, као ни наши туристи“, оценио је саговорник.

Из Управе царина је посебно наглашено да ће за количинска ограничења по привредним субјектима, надлежни царински службеници на робним испоставама проверавати претходно одобрене количине привредном субјекту.