Preskoči veze navigacije
Дрина 2019

 Отворена царинска линија


NCTS

ПКГ

 

AEO

 

Cefta Trade Portal

буџет

 

СеминариNajvažniji konktakti

Студија мерења времена

 

 

АУСТРИЈСКА ИСКУСТВА У БОРБИ ПРОТИВ САЈБЕР КРИМИНАЛА

 

Од 26. до 28. септембра у Управи царина је одржана  TAIEX експертска мисија на тему сајбер криминала. Нашим службеницима из три одељења Сектора за контролу примене царинских прописа (Обавештајни послови, Анализа и управљање ризиком и Царинске истраге), своја искуства и знање које су стекли у борби против сајбер криминала, пренели су експерти аустријске царине Гернат Лампрехт и Михаил Грембергер.

 

Са радионице о сајбер цариниОтварајући радионицу,  помоћник директора у Сектору за контролу примене царинских прописа Соња Лазаревић је истакла да се овој специфичној теми није придавало довољно пажње, али да сада, због све учесталијих нелегалних активности на интернету, и у нашој царинској служби постоји потреба да се формира посебна организациона јединица која ће се бавити сајбер криминалом. Она је додала да је увођење посебне организационе јединице веома сложен процес, а посебан значај имају добре обуке без којих нема квалитетног рада.

 

Илегални аспект трговине путем интернета је предмет интересовања свих контролних органа који учествују у сузбијању те појаве, па самим тим и царинске службе. Царине већег броја земаља ЕУ још нису формирале јединице за борбу против сајбер криминала, док у Аустрији она постоји од 2004. године и тај посао обавља девет људи.

 

Експерти из АустријеЗато је обука експерата из Аустрије који су током свог боравка представили како се у тој земљи боре против свих видова илегалне интернет трговине била драгоцено искуство за наше службенике који су том приликом добили савете како што квалитетније устројити неко будуће такво одељење у оквиру наше царинске службе.

 

Посебно је било речи о правном оквиру деловања и надлежностима аустријског одељења за борбу против сајбер криминала, профилу кадрова и квалификацијама које су потребне, значају обука, опреми за информациони систем, текућим трошковима, буџету и др.

 

Међународна сарадња током истражних радњи и прибављања доказа се у Аустрији остварује на више нивоа, а најчешће кроз неформалну сарадњу. Указано је и на то да су уговори и меморандуми који се закључују између царинских администрација најбољи вид формалне  сарадње.

 

Други и трећи дан дан обуке, колеге из Аустрије посветиле су историјском развоју Интернета, као и свих напредних могућности претраживања на Интернету, што би требало да буде од велике користи царинским службеницима који би у будућности били ангажовани за рад у посебном одсеку УЦ за борбу против сајбер криминала.

 

Посебан сегмент предавања односио се на друштвене мреже и њихову улогу у илегалној трговини на интернету, а било је речи и о претњама које нам долазе из тзв. ''сајбер простора'', као и о ''dark web'' и виртуалним валутама.

 

Нарочито интересантан део обуке односио се на практична решења напредних интернет претрага, у коме је кроз неколико интересантних примера показано како да се на најбољи и најбржи начин користе разни алати који омогућавају лакшу и бржу Интернет претрагу.

 

Учесници радионице о сајбер цариниКада је реч о претњама које долазе из ''сајбер простора'', предавачи су сe фокусирали  на правни аспект и укратко предочили каква је ситуција у законодавству Европске уније када су у питању Интернет претње и напади на информационе системе односно да према Директиви 2013/40/ЕУ не постоји јасна дефиниција. Криминалне активности која се догађају ''on line'' су разноврсна и крећу се од продаје кредитних картица, крађе идентитета, сексуалног искоришћавања деце, па све до озбиљних сајбер напада на институције и инфраструктуру.

 

Поменута је Конвенција из Будимпеште о сајбер криминалу из 2001. године у којој су дефинисана многобројна кривична дела: прекршаји против поверљивости, интегритета и доступности рачунарских података и система, нелегални приступ, нелегално пресретање, ометање података, системске сметње, злоупотреба уређаја, фалсификовање везано за рачунаре, преваре у вези са рачунарством, кривична дела везана за садржај - дечија порнографија, као и прекршаји везани за повреде ауторских права и сродних права.

 

Уколико у будућности у УЦ дође до формирања одсека који би се бавио питањем ''сајбер криминала'', очекује се да значајан део рада тог одсека буде усмерен на анализу и претрагу делова сајбер простора који се колоквијално називају ''deep web''  и  ''dark web''. Тај део World Wide Web-а доступан је само помоћу специјалног софтвера који омогућава корисницима и операторима веб странице да остану анонимни тј. да не може да им се уђе у траг и служи за промоцију или дистрибуцију илегалних активности, а карактеришу га и посебна тржишта, скривени веб сајтови, као и посебни претраживачи.

 

Последњи сегмент обуке односио се на појам ''виртуалних валута'', а првенствено је било речи о најпознатијој виртуалној валути ''биткоин''. Биткоин представља криптовалуту и дигитални систем плаћања дизајниран да ради као средство размене користећи криптографију ради осигуравања трансакције и контроле стварања додатних јединица валуте.

 

Све о чему је било речи током ове обуке требало би да послужи као квалитетан водич за наш даљи рад, узимајући у обзир да Управа царина још увек нема формирану посебну организациону јединцу која би се бавила питањем таквих злоупотреба. Искуства аустријских колега  представљају јасне смернице у ком правцу би требало ићи приликом формирања једне такве јединице, али и указују на проблеме са којима би у будућем раду могли да се суочимо.

 


ППС образац


Извозна документација за Руску Федерацију
Синдикат
  

За Мону Обреновић

 

Сва права задржана 2009 © Република Србија - Министарство финансија и привреде - Управа Царина