Preskoči veze navigacije
Дрина 2019

 Отворена царинска линија


NCTS

ПКГ

 

AEO

 

Cefta Trade Portal

буџет

 

СеминариNajvažniji konktakti

Студија мерења времена

 

 

НАШИ ЕКСПЕРТИ ОДРЖАЛИ РАДИОНИЦУ О УВОЂЕЊУ НЦТС-А У АЗЕРБЕЈЏАНУ

 

На позив aгенције FRONTEX експерти Управе царина су од 5. до 7. децембра ове године у Бакуу одржали Националну радионицу за азербејџанске царинске службенике о Конвенцији о заједничком транзитном поступку и NCTS. Тим Управе царина у саставу: Веселин Милошевић, помоћник директора – координатор, Олга Протић, начелница Одељења за транзит робе и Владан Вуковић, шеф Одсека за подршку е-царини је у згради регионалног центра за обуку WCO током ова три дана тридесеторици колега презентовао део својих искустава са пута који је довео до приступања Републике Србије Конвенцији и до увођења NCTS.

 

Наша делегацијаРадионицу је отворио царински генерал-пуковник проф. Ајдин Алијев, председавајући Државног царинског комитета Републике Азербејџан. Он је упознао присутне да су у Азербејџану у току бројни пројекти за стварање погодних услова за повећање обима теретног саобраћаја са циљем развоја међународне трговине уопште. Нагласио је да је приступање Конвенцији о заједничком транзитном поступку и Конвенцији о поједностављењу формалности у трговини робом један од важнијих циљева у акционом плану азербејџанске царине за период 2017 – 2021. Говорио је и о корацима предузетим ради укључења у NCTS као транс-европски тразитни систем, као и о добробитима које ће тај систем донети Азербеџану, али и целом региону.

 

Високо ценећи учешће представника Управе царина Републике Србије у овој радионици, Алијев је изразио своје уверење да ће велики транзитни потенцијал и искуства Републике Србије бити веома користан узор за Републику Азербејџан.

Време одржавање овог семинара је означио и симболичним, јер се на дан почетка семинара у Ослу одржао и годишњи састанак EU-EFTA заједничког одбора за заједнички транзит на чијем је дневном реду било и одлучивање о намери Републике Азербејџан да приступи Конвенцији у својству неформалног посматрача.

 

Радна атмосфераВеселин Милошевић је затим кратко изнео теме овог семинара и изразио захвалност царинској администрацији Азербејџана на принципијалном ставу и подршци по питању статуса тзв. Косова у WCO. Он је упутио и позив представницима азербејџанске царине, као и директору Алијеву, да посете Управу царина Републике Србије како би се упознали са начином функционисања NCTS.

 

Током радног дела радионице полазници су постављали бројна питања предавачима из Србије и тиме показали да постоји велико интересовање за одабране теме. Осим питања у вези са општим принципима и циљевима заједничког транзита, највише питања се односило на сам начин припрема за приступање Конвенцији, односно припрема за увођење NCTS. Ипак, највеће интересовање је владало за систем гаранција, односно за механизам обезбеђења наплате царинског дуга који би могао да настане у вези са робом која се налази у поступку транзита.

 

Учесници скупаЗатварајући семинар Дариуш Мровиец, представник FRONTEX, је оценио радионицу веома успешном. Изразио је захвалност организацији IOM за подршку у организацији радионице, која се одвијала у оквиру пројекта Европске Уније „Источно партнерство – ИБМ јачање капацитета“. Он је нагласио да експерти Управе царина нису случајно изабрани да учествују у овом пројекту као предавачи. Подсетио је да су они током ове године у Грузији одржали три радионице са истом тематиком, као и да је Управа царина угостила представнике грузијске царинске администрације у оквиру студијске посете организоване ради прикупљања информација о функционисању NCTS.

 

Препоруке Европске комисије за учешће наших експерата, који су били непосредно укључени у увођење NCTS у Републици Србији, у оваквим пројектима необорив је доказ, да је српска царина веома квалитетно спровела поступак увођења NCTS. Ова чињеница, као и одлични резултати у примени NCTS говоре у прилог високом нивоу царинског пословања Управе царина Републике Србије и све већем угледу на међународном плану.


ППС образац


Извозна документација за Руску Федерацију
Синдикат
  

За Мону Обреновић

 

Сва права задржана 2009 © Република Србија - Министарство финансија и привреде - Управа Царина