Preskoči veze navigacije
Дрина 2019

 Отворена царинска линија


NCTS

ПКГ

 

AEO

 

Cefta Trade Portal

буџет

 

СеминариNajvažniji konktakti

Студија мерења времена

 

 

уторак, 29. април 2014.
Борба против кривотворења и пиратерије

 

У Управи царина је у периоду од 22. до 25. априла, одржана Радионица под називом „Борба против кривотворења и пиратерије“ која је имала теоријски и практичан део. Радионица је организована под покровитељством Светске царинске организације (СЦО), односно немачке царинске администрације.

 

 

Борба против кривотворења и пиратерије

 

 

Експерти СЦО, пренели су представницима наше службе своја искуства у заштити интелектуалне својине, одржане су презентације познатих компанија под чијим брендом се на тржишту налази кривотворена роба која најчешће долази из Кине и других азијских земаља.

 

Главна тема била је – како открити кривотворене производе и који се индикатори у том послу примењују. О томе су говорили и представници дистрибутера за оригиналну робу, као и заступници носилаца права заштите интелектуалне својине на регионалном и локалном нивоу следећих компанија : „Nivee“, „Sanofi“, „Pume“, „Adidasa“ , „Nike“ , „Luj Vitona“ , „Huil Pakarda и других.


У том смислу се уочава да фабрике у којима се производи кривотворена роба користе софистициранији начин за кривотворење, о чему су изнети пример уз представљање узорака фалсификованих производа.


Било је речи и о путањама кривотворене робе, врстама транспорта, као и о дистрибутивним центрима који се налазе у одређеним земљама, одакле производи долазе у Србију.


Детаљно су објашњене заштитне карактеристике одређених производа, чије познавање омогућава нашим колегама да лакше идентификују робу за коју сумњају да повређује право интелектуалне својине. Кроз веома велики број примера, приказано је да је најлакши начин за идентификацију ове робе, препознавање словних, граматичких и других грешака током спровођења процедуре контроле робе у царинском поступку.


Одржане су и вежбе препознавања оригиналних и фалсификованих производа, чији су узорци подељени учесницима Радионице, међу којима су поред представника Сектора за контролу примене царинских прописа УЦ – Одељења за заштиту интелектуалне својине, Одељења за анализу и управљање ризиком, били и службеници царинарница Београд, Нови Сад и Ниш.


Медијатор Радионице била је Сандра Венс, експерт СЦО из области заштите права интелектуалне својине Светске царинске организације која је, поред осталих презентација, укратко представила и IPM базу података СЦО, док је Сања Фрушић, царински службеник у Одељењу за заштиту интелектуалне својине представила свој рад и резултате кроз презентацију „Заштита права интелектуалне својине у царинском поступку“.

Огњен Пантелић, помоћ

ник директора УЦ – Сектора за контролу примене царинских прописа и Данка Јовановић, начелник Одељења за заштиту интелектуалне својине, истакли су да је сврха Радионице подизање административних капацитета наше службе у области заштите интелектуалне својине.

 

Они су се захвалили представницима СЦО и немачкој влади за помоћ у организовању семинара, изразивши наду да ћемо што је више могуће усагласити наша поступања и процедуре са стандардима Европске уније.

 

Практичан део Радионице је одржан на Царинској испостави Аеродром Београд, ЦИ Складишта Београд и ЦИ Пошта Београд, под руководством експерта из царинске админитрације Велике Британије, Џег Синга, и Сандре Венс.


Организована је и посета складишту Компаније за брзе пошиљке UPS, док је у магацинима Јавног царинског складишта LAV TRADE, била организована обука за учеснике за препознавање одређених врста роба на основу узорака издвојених из амбалаже.


ППС образац


Извозна документација за Руску Федерацију
Синдикат
  

За Мону Обреновић

 

Сва права задржана 2009 © Република Србија - Министарство финансија и привреде - Управа Царина