Preskoči veze navigacije
Дрина 2019

 Отворена царинска линија


NCTS

ПКГ

 

AEO

 

Cefta Trade Portal

буџет

 

СеминариNajvažniji konktakti

Студија мерења времена

 

 

„БОРБА ПРОТИВ ЛАЖНИХ ЛЕКОВА“ У УПРАВИ ЦАРИНА

 

Семинар под називом „Борба против лажних  лекова“ одржали су експерти из француске царине од 29. маја до 2. јуна у Управи царина. Приликом отварања семинара, Веселин Милошевић, помоћник директора УЦ-координатор, захвалио се француским колегама, посебно аташеу за царинска питања француске амбасаде Пјеру Бујону на ангажману око организације семинара.

 

Француски предавачиФредерик  Лафоре и  Никола Уен, експерти француске Дирекције за царински обавештајни рад и царинске истраге представили су српским колегама врло развијену базу података о лажним лековима. Она садржи информације о кретању робе, њеном пореклу, одредишту, кориснику, телефонским контактима, трошковима транспорта, страним извозницима, који често мењају име. Претрага може да се врши и на основу идентитета особе, а централна база података омогућава претраживање и по местима прикривања у превозним средствима, попут дуплог дна.

 

Велика пажња се посвећује финансијским истрагама, а захваљујући контроли банкарских рачуна француски органи веома брзо откривају лица која имају илегалне лабораторије. Већина заплењених лажних лекова у Француској је из Индије и других азијских земаља, али могу бити и из европских држава, међу којима су и наши суседи. Највише фалсификованих лекова, заплењује се на аеродрому Шарл де Гол и у луци Леавр, мада они стижу и преко марсејске луке. Главне зоне претовара таквих лекова су луке Сингапур, Хонг Конг, Дубаи, Тангер у Мароку и Малта.

 

Веселин Милошевић и Пјер БујонКао високоризичне земље у овој области идентификоване су Индија, Кина и Тајланд. Што се суседних земаља тиче, у Мађарској се, рецимо, илегално производе лекови за болести нервног система, а у Француској је само током прошле године заплењено 460.000 производа за допинг, пореклом из Бугарске. У Грчку доспевају лекови из Турске који немају дозволу за пласман у Европу. Словачка је препозната као земља где се производе допинг средства. Тамо се производи псеудоефедрин, прекурсор за производњу наркотика.

 

Приказани су добри примери међународне сарадње у раскринкавању криминалних организација које се баве лажним лековима, између осталог заплена три милиона јединица лажних лекова, као разултат заједничке акције царинских служби Шпаније, Фрацуске и Немачке.

 

УчеснициОдржана је и презентација о фалсификатима ветеринарских лекова, а било је речи и о међународној операцији Пангеа, у којој су учествовале 103 земље и 193 агенције. Прошле године се на „црној“ листи нашло 11 сајтова, расписано је 297 потерница и иницирана су 393 захтева за хапшење. Заплењено је 167.000 илегалних пошиљки, са укупно 12 милиона комада илегалних лекова. Највећи број заплена, био је у Европи, чак 83%. Више од половине заплена на нашем континенту, односи се на производе за лечење  импотенције, психоаналeптике и средства за смирење.

 

Господин Бујон и представници француске царине су понудили помоћ у овој области, нагласивши, да то подразумева чак и слање узорака лекова у Француску ради лабораторијских анализа, када се за то укаже потреба.

 

Затварајући семинар, Раде Кнежевић, начелник Одељења за анализу и управљање ризиком истакао је, да су полазници веома задовољни оним што су могли да науче. Захваливши се  гостима на квалитетном семинару, изразио је жељу да се сарадња у овој и многим другим областима настави.


ППС образац


Извозна документација за Руску Федерацију
Синдикат
  

За Мону Обреновић

 

Сва права задржана 2009 © Република Србија - Министарство финансија и привреде - Управа Царина