Preskoči veze navigacije
Дрина 2019

 Отворена царинска линија


NCTS

ПКГ

 

AEO

 

Cefta Trade Portal

буџет

 

СеминариNajvažniji konktakti

Студија мерења времена

 

 

РАДИОНИЦА ИЗ ОБЛАСТИ ЦАРИНСКЕ ВРЕДНОСТИ

 

Пјер Бујон, француски аташе за царинеУ Управи царина је од 23. до 27. априла, под покровитељством царинске администрације Републике Француске, а у организацији Одељења за царинску вредност Сектора за тарифске послове, одржана радионица из области царинске вредности. Скуп су отворили Сара Срдић, п.о. в.д. помоћница директора Сектора за тарифске послове и Пјер Бујон, француски аташе у Београду, задужен за царине. Радионицу су водили предавачи – експерти царинске администрације Француске Ив Бује и Силви Грифон, док су у раду као представници Управе царина Републике Србије учествовали царински службеници Одељења за царинску вредност, Одељења за накнадну контролу, Одељења за царинске истраге, као и колеге из царинарница.

 

РадионицаЦиљ радионице је био да се царински службеници упознају са новинама у европском законодавству које се односе на област царинског вредновања, а које ће у скоријој будућности бити имплементиране и у наше законодавство. Како је током радионице истакнуто, кључне измене нових прописа које се односе на област царинске вредности се тичу: коришћења података о вредности из последње продаје која је претходила уносу робе у царинско подруче ЕУ приликом утврђивања царинске вредности; урачунавања накнада за ауторска права и лиценцних накнада у царинску вредност, односно изузимање додатних услова који се тичу заштитног знака приликом утврђивања да ли одредређене лиценцне накнаде треба да се урачунају у царинску вредност; утврђивања вредности робе настале у поступку активног оплемењивања, која се ставља у слободан промет. Такође, приказан је начин утврђивања вредности за лако кварљиву робу увезену на консигнацију, које Управа царина Републике Србије још увек не примењује.

 

Сара Срдић на отварању радионицеПредавачи су представили и неке специфичности утврђивања царинске вредности у ЕУ. Тако, на пример, у ЕУ постоји значајна разлика између царинске и статистичке вредности, као и ПДВ основице, у зависности од тога да ли је у питању тачка уласка у подручје ЕУ, земљу чланицу ЕУ или место у земљи чланици.

 

Једна од презентованих тема је била и подношење захтева за издавање мишљења о царинској вредности пре увоза, као и захтева за пријављивање привремених података о вредности. Иако мишљења о царинској вредности издата од стране царинске администрације Француске нису обавезујућа за привредне субјекте, у будућности се на нивоу ЕУ планира да то постану.

 

Предавања су укључивала и дискусије, групне вежбе и примере из праксе. Предавачи су приказали и како у пракси изгледају накнадне контроле царинске вредности, којима се у царинској администрацији Републике Француске придаје велика пажња.


ППС образац


Извозна документација за Руску Федерацију
Синдикат
  

За Мону Обреновић

 

Сва права задржана 2009 © Република Србија - Министарство финансија и привреде - Управа Царина