Preskoči veze navigacije
Дрина 2019

 Отворена царинска линија


NCTS

ПКГ

 

AEO

 

Cefta Trade Portal

буџет

 

СеминариNajvažniji konktakti

Студија мерења времена

 

 

петак, 4. јул 2014.
Царинске истраге у Немачкој

 

За представнике Одељења за царинске истраге Управе царина, као и више других одељења,од 30. јуна до 4. jула, одржана је радионица под покровитељством Светске царинске организације из области истрага и истражних техника.Радионица је била посвећена методологији рада царинских истрага Немачке, а одржали су је представници њихове царинске службе Дитмар Мулман и Бернард Басман.

 

 Царинске истраге у Немачкој
 

Представљен је делокруг рада Одељења за царинске истраге царинске администрације Немачке и приоритетни циљеви, међу којима су спречавање кријумчарења наркотика, заштита интелектуалне својине, спровођење CITES конвенције, одузимање непрописне акцизне робе, као и спречавање организованог криминала.

 

Комплетно су објашњени истражни поступак и истражне технике које се примењују у оквиру надлежности службе за истраге, међу којима су интервју, задржавање лица, хапшење, претрес, надзор телефона, контролисане испоруке, прекогранични надзор, такође и улога државног тужиоца и истражног судије у спровођењу истрага.
Учесницима обуке је представљен начин рада специјалних јединица које делују као подршка истражитељима у опасностима. Ове јединице тренутно имају 40 високо обучених службеника, који су прошли психолошко тестирање и специјални тренинг. Специјалне јединице из службе царинских истрага, оствариле су веома добре резултате на националном и међународном нивоу.Овом приликом је приказан филм о акцијама поменутих јединица у вези хапшења организатора група за кријумчарење цигарета.

 

Указано је да у царинарницама, за истрагу имају тимове за надзор. Они не спроводе само опсервацију, већ и хапшења, а специјализовани су и за контролисане испоруке. Јединица за надзор има 48 људи, може да делује на читавој територији, а њен рад се координира из Келна. Припадници ове јединице, такође су завршили специјални тренинг, а у њихову опрему спадају пиштољи, аутомати, заштитни пас, конспиративан радио уређај, фото и видео уређаји, телескопи, панцири, сузавац, прслуци за кишу... Приказан је филм о деловању ове јединице против починиоца кријумчарења цигарета.


У истрагама се користи велики број база података које морају непрестано да се ажурирају. Објашњено је више конкретних система који се користе као база података и које су могућности претраге.


За одговарајуће анализе ризика и процене ризика, главни алати су националне и међународне базе података. Било је речи о праћењу конкретних токова робе, прављењу профила ризика, уношењу у систем. Центар за анализу ризика, налази се у Минстеру. Објашњен је рад овог центра као и осталих служби анализе ризика у вези с робом.
 

Посебна пажња је посвећена размени информација с полицијом и другим органима на националном нивоу, као и о међународној царинској сарадњи, кроз учешће у заједничким операцијама. Детаљно су обрађене све фазе заједничких операција, почев од иницијативе и припреме, па до извођења саме операције и њених циљева који могу бити стратешки и тактички. Наведени су и примери међународних операција у којима су учествовали немачки цариници.

 

Поводом свих тема, непрестано је наглашаван значај међусобне комуникације и размене информација, те да у борби против криминала не треба да постоји било каква препрека за сарадњу државних органа.

 

Радионица је имала интерактиван карактер, што су учесници искористили да поставе већи број питања на која су одговарали предавачи. У практичном делу анализирана су два студија случаја, а односила су се на откривено кријумчарење цигарета на граничном прелазу, у путничком промету.


ППС образац


Извозна документација за Руску Федерацију
Синдикат
  

За Мону Обреновић

 

Сва права задржана 2009 © Република Србија - Министарство финансија и привреде - Управа Царина