Preskoči veze navigacije
Дрина 2019

 Отворена царинска линија


NCTS

ПКГ

 

AEO

 

Cefta Trade Portal

буџет

 

СеминариNajvažniji konktakti

Студија мерења времена

 

 

УНАПРЕЂЕЊЕ КАПАЦИТЕТА НАЦИОНАЛНИХ ЦАРИНСКИХ ЛАБОРАТОРИЈА

 

Први подрегионални семинар Светске царинске организације под називом „Унапређење капацитета националних царинских лабораторија и јачање регионалне сарадње“, одржан је у Управи царина Србије од 28. до 31. марта под покровитељством СЦО и Јапанског фонда за царинску сарадњу, са циљем унапређења знања и вештина службеника царинских лабораторија региона кроз успостављање међурегионалне сарадње и размену искустава.

 

Семинар о царинским лабораторијамаСеминар је, поред запослених у Царинској лабораторији Србије окупио и представнике царинских лабораторија земаља региона: Албаније, Босне и Херцеговине, Македоније и Црне Горе. Водили су  га експерт Алваро Фернандез Ацебес, виши саветник у Секретаријату СЦО, Херв Скеперс, представник DG TAXUD Европске комисије и Дирк Јакоби из Царинске лабораторије Немачке.

 

Семинар је отворио Веселин Милошевић, помоћник директора-координатор УЦ, који је указао на изузетан значај семинара за све присутне царинске администрације, као и за пројекте везане за модернизацију Царинске лабораторије. На самом почетку учесницима се  обратио и Алваро Фернандес Ацебес, а након уводне презентације о Светској царинској организацији, мисији СЦО, значају и улози царинских лабораторија, представљене су улога и активности CLEN-а (мреже царинских лабораторија ЕУ).

 

Семинар о царинским лабораторијамаПредставници свих земаља учесница су кроз своје презентације остале учеснике упознали са начином рада, професионалном оспособљеношћу и бројем запослених, положајем  и статусом својих лабораторија у државним оквирима, као и опремом и врстама хемијских испитивања за које су оспособљени. Организована је и групна посета Царинској лабораторији Србије, где је одржан и округли сто на тему пројеката модернизације царинских лабораторија. Представљене су и врсте и начини помоћи које ЕУ пружа земљама кандидатима и потенцијалним кандидатима кроз пројекте модернизације Царинске лабораторије.

 

За разлику од земаља из региона које су углавном прошле кроз процес модернизације, или су већ у њему, Царинској лабораторији Републике Србије то тек предстоји. Већ у мају ће почети шестомесечни Twinning light пројекат: „Стварање предуслова за јачање капацитета српске Царинске лабораторије“, а како изгледа модерна царинска лабораторија показао је Дирк Јакоби кроз презентацију Немачке царинске лабораторије.

 

Учесници семинара о царинским лабораторијамаКако свака модерна царинска лабораторија има уведен стандард SRPS ISO/IEC 17025, дате су конкретне смернице за његово увођење, као што су неопходна документација, препоручене процедуре, методе испитивања, њихова валидација и сл. Увођење ИСО 17025 стандарда обезбеђује поверење у квалитет резултата испитивања, валидност добијених резултата и свакако побољшање квалитета рада у лабораторији, што изискује значајна улагања и додатно ангажовање запослених. Након овог излагања свака лабораторија изнела је своје ставове везане за стандард ИСО 17025, као и планове везане за његову имплементацију. Констатовано је и да скоро све лабораторије земаља чланица ЕУ имају уведен овај стандард, за разлику од присутних земаља региона.

 

На крају семинара полазницима су уручени сертификати СЦО, а учесницима и предавачима се захвалила Драгана Дубајић, помоћник директора у Сектору за царинску тарифу.


ППС образац


Извозна документација за Руску Федерацију
Синдикат
  

За Мону Обреновић

 

Сва права задржана 2009 © Република Србија - Министарство финансија и привреде - Управа Царина