Preskoči veze navigacije
Дрина 2019

 Отворена царинска линија


NCTS

ПКГ

 

AEO

 

Cefta Trade Portal

буџет

 

СеминариNajvažniji konktakti

Студија мерења времена

 

 

ЧЕТВРТА ЕДУКАТИВНА РАДИОНИЦА ЗА ПРИВРЕДНИКЕ ОДРЖАНА У РЕГИОНАЛНОЈ ПРИВРЕДНОЈ КОМОРИ НИШ

 

У Регионалној привредној комори Ниш, 3. новембра 2015. године одржана је четврта по реду едукативна радионица „Развој предузетништва, ефикасније пословање и јачање конкурентности“, које Привредна комора Србије у сарадњи са Министарством привреде и Министарством финансија-Управом царина, а уз логистичку подршку компаније ДХЛ Интернатионал Београд, организује ове јесени широм Србије.

 

На веома посећеној радионици одржаној у РПК Ниш, Марија Прчић, координатор Контролног тела за контролисање услуга приватног обезбеђења Привредне коморе Србије, окупљеним привредницима представила је нови пакет услуга ПКС, који обухвата правну помоћ, финансијски консалтинг, подршку за излазак на инострана тржишта, помоћ у аплицирању за фондове и програме ЕУ. Представљен је и wеб портал Пословање.рс на коме се налазе бројне информације о расположивим изворима финансирања, базама потенцијалних пословних партнера, информације о ЦЕ знаку, Форуму привреде о прописима као и Бизнис Инфо Сервис – информативни сервис ПКС који у року од 48 сати обезбеђује информације потребне за дневно пословање. Поред тога, привредници су били у прилици да добију и детаљне информације о споразумном финансијском реструктурирању као начину решавања финансијских проблема као и информације о контролисању услуга приватног обезбеђења.

 

Саветник у Сектору за развој МСПП у Министарству привреде, Милица Затезало, многобројним предузетницима представила је мере финансијске подршке сектору МСПП, са нагласком на Програму подршке малим предузећима за набавку опреме у 2015. години. Представљене мере имају за циљ јачање конкурентности привредних субјеката, унапређење њиховог пословања и интернационализације, као и креирање нових радних места кроз инвестиције у опрему. Поред тога, представљен је и Програм стандардизованог сета услуга за МСПП у 2015. години, а привредници су упознати и са основним циљевима и мерама подршке Сектору МСПП у оквиру недавно усвојене Стратегије за подршку развоја малих и средњих предузећа, предузетништва и конкурентности као и осталим програмима финансијске подршке МСПП у 2015. години.

 

За представнике привредне заједнице су од великог значаја и мере које омогућавају  поједностављење царинских процедура, попут кућног царињења, поједностављења по фактури, овлашћеног привредног субјекта (ОПС), овлашћеног примаоца и овлашћеног пошиљаоца, које је детаљније објаснио Владимир Илић, самостални саветник у Одсеку за поједностављење царинске процедуре Управе царина. Олга Протић, начелник Одељења за транзит робе при Управи царина приближила је предузетницима начин функционисања Новог компјутеризованог транзитног система (НЦТС).

 

„Управа царина је препознала проблеме привредника, посебно малих и средњих привредних друштава и управо за њих је направљена врло једноставна брошура „Српска царина у сусрет привреди“ у циљу упознавања са прописима, којима је регулисано царинско пословање, са посебним освртом на поједностављене царинске поступке“, рекла је том приликом Олга Протић.

 

На досада одржаним радионицама, у Крушевцу, Суботици, Ужицу и Нишу, више од 200 привредника, представника малих и средњих предузећа, било је у прилици да се од представника ПКС и надлежних министарства детаљно упозна са мерама државе којима могу унапредити своје пословање. Као и свим на претходно одржаним радионицама, и у Нишу је посебну пажњу привукао део посвећен питањима, коментарима и сугестијама присутних предузетника на представљене мере. Развој домаће привреде може се очекивати једино у синергији свих надлежних институција и самих привредника, стога је овакав вид комуникације и размене информација, искустава и примера из свакодневних активности предузетника, одлична прилика за унапређење пословног амбијента, подизање конкурентности и ефикасности домаће привреде. Управо то и јесте циљ едукативних радионица ПКС.

 

Наредна радионица „Развој предузетништва, ефикасније пословање и јачање конкурентности“ биће одржана 5. новембра у Краљеву.

 


ППС образац


Извозна документација за Руску Федерацију
Синдикат
  

За Мону Обреновић

 

Сва права задржана 2009 © Република Србија - Министарство финансија и привреде - Управа Царина