Preskoči veze navigacije
Дрина 2019

 Отворена царинска линија


NCTS

ПКГ

 

AEO

 

Cefta Trade Portal

буџет

 

СеминариNajvažniji konktakti

Студија мерења времена

 

 

ИДЕНТИФИКАЦИЈА РОБЕ ДВОСТРУКЕ НАМЕНЕ


У Управи царина је под покровитељством Министарства енергетике Сједињених Америчких Држава, од 2. до 5. марта, одржан тренинг „Идентификација робе двоструке намене“ за царинске службенике.

 

Присутнима се на почетку обратила Снежана Карановић, помоћник директора  у Сектору за царинске поступке и процедуре, која је том приликом нагласила да је семинар, пре свега, још једна потврда дугогодишње сарадње између Управе царина Републике Србије и Министарства енергетике САД.

 

„Управа царина Србије је у потпуности опредељена за прихватање и примену међународних стандарда у области увозне и извозне контроле наоружања, војне опреме и робе двоструке намене. Ми од 2005. године развијамо систем царинске контроле спољнотрговинског промета стратешке робе. У томе нам неизмерну помоћ пружа Европска Унија кроз пројекат „Подршка трећим земљама у спровођењу контроле извоза робе двоструке намене“ и Владе САД кроз пројекат „Програм извозне контроле и сигурности границе“(EXBS), који се спроводи преко Амбасаде САД у Београду“, рекла је Карановић.


Сврха семинара је била унапређење система царинске контроле робе двоструке намене, која се може користити како у цивилне, тако и у војне сврхе, а све у циљу борбе против ширења оружја за масовно уништење, а осим стручњака из Министарства енергетике Владе Сједињених Америчких Држава, предавање је одржало и шест колега из Управе царина.


Гости из Сједињених Америчких Држава, Памела Мек Кинси и Тимоти Хасти, су одржали више предавања из области ракетних система, нуклеарног наоружања, компјутера, ласера и телекомуникација.


О  историји ширења наоружања, мултилатералним аранжманима, рестриктивним мерама, производњи оружја за масовно уништење, карактеристикама процесне опреме за производњу истог, контролисаним производима, њиховим компонентама и специфичностима, говорили су Марија Митковић, Весна Врачар и Драган Марчетић из Групе за аналитичко праћење инструмената царинске и спољнотрговинске заштите у Сектору за тарифске послове, Никола Тончев из Одељења за истраге, Игор Анђелковић из Одељења за накнадне контроле и Дејан Филиповић из царинарнице Београд.

Предавања наших службеника обухватила су и врсте биолошких агенса и токсина који се могу користити за производњу биолошког оружја, односно како се откривају и на шта треба обратити пажњу у вези с амбалажом и паковањем биолошког материјала.


Представљене су различите врсте прекурсора за производњу агенса за хемијско наоружање, опрема за производњу хемијског наоружања као и системи за пренос до мете. Било је речи и о начинима и алатима за идентификацију хемикалија и корисним ознакама за идентификацију истих.
Одржане су и практичне вежбе у вези идентификације опреме и њених компоненти, као и материјала који се користе у производњи оружја за масовно уништење.


Модератор тренинга била је Весна Врачар, Руководилац Групе за аналитичко праћење инструмената царинске и спољнотрговинске заштите у Сектору за тарифске послове, која је овом приликом објаснила да се организовањем сталних обука царинских службеника на ову тему, унапређује њихово знања из области идентификације робе двоструке намене, што се одражава и на унапређење контроле спољне трговине овом робом уопште.


„Идеја је да се оваква врста обуке успостави као стални институт у Управи царина, тако што ће наши службеници – тренери за идентификацију робе, самостално спроводити тренинг  за идентификацију робе двоструке намене“, рекла је Врачар.


Овај четвородневни семинар је још једном потврдио колико је велики изазов ухватити се у коштац са изузетно софистицираном робом двоструке намене и контролисати њен промет, имајући у виду чињеницу да се производи и опрема из области хемијског, биолошког, нуклеарног и ракетног инжењерства развијају и унапређују скоро свакодневно.


ППС образац


Извозна документација за Руску Федерацију
Синдикат
  

За Мону Обреновић

 

Сва права задржана 2009 © Република Србија - Министарство финансија и привреде - Управа Царина