Preskoči veze navigacije
Дрина 2019

 Отворена царинска линија


NCTS

ПКГ

 

AEO

 

Cefta Trade Portal

буџет

 

СеминариNajvažniji konktakti

Студија мерења времена

 

 

ЕКСПЕРТИ ИЗ САД ОДРЖАЛИ РАДИОНИЦУ ПОСВЕЋЕНУ КОНТРОЛИ СПОЉНЕ ТРГОВИНЕ СТРАТЕШКОМ РОБОМ

 

У организацији Министарства енергетике САД и Америчке амбасаде у Београду од 3. до 6. септембра 2018. године у Управи царина одржана је радионица посвећена идентификацији хемијских, биолошких, радиолошких, нуклеарних и експлозивних материјала намењена свим органима који се том проблематиком баве у Републици Србији.

 

Kontrola robe dvostruke nameneДелегација експерата из Министарства енергетике САД су поделили своје знање и искуство како са царинским службеницима, тако и са представницима МУП, БИА, Агенције за заштиту од јонизујећег зрачења и нуклеарну сигурност Србије, Министарства спољних послова, Министарства одбране, Министарства трговине, туризма и телекомуникација, Нуклеарних објеката Србије, Института „Винча“, као и Института за јавно здравље „Батут“.

 

Predavači i učesnici У уводној речи помоћник директора у Сектору за контролу примене царинских прописа, Соња Лазаревић је изразила задовољство и захвалност на досадашњој веома успешној, дугогодишњој сарадњи у развоју националног програма за контролу спољне трговине стратешком робом (наоружања, војне опреме и робе двоструке намене) између Републике Србије и Министарства енергетике САД, чији су представници преузели улогу предавача на овој радионици.

 

Република Србија је чврсто опредељена за примену међународних  стандарда у области увозне и извозне контроле стратешке робе, стандарда којих се придржавају све напредне земље уједињене у борби против међународног тероризма и спречавања ширења оружја за масовно уништење.

 

Sonja Lazarević ''Управа царина од 2005. године развија систем царинске контроле спољнотрговинског промета стратешке робе, уз неизмерну помоћ Владе САД кроз пројекат ''Програм извозне контроле и сигурности границе – EXBS'', као и  кроз пројекат ''Подршка трећим земљама у спровођењу контроле извоза робе двоструке намене'' Европске уније'', истакла је Лазаревићева и додала да су уз стручну и финансијску помоћ ЕУ и Владе САД, ови пројекти допринели хармонизацији националног законодавства са европском регулативом, као и успостављању ефикасног система националних увозних и извозних контрола робе која је повезана са оружјем за масовно уништење и производима двоструке намене.

 

''Управа царина Србије тежи даљем развоју и унапређењу система контроле спољне трговине робом двоструке намене, посебно спровођењем константних обука царинских службеника на тему идентификације робе двоструке намене, јер унапређивањем њиховог знања из ове области, унапређује се и контрола спољне трговине овом робом уопште'', нагласила је она и подвукла да нам Минстарство енергетике САД годинама несебично помаже да успоставимо јаку регионалну кадровску инфраструктуру као потпору спровођењу царинске контроле такве робе на терену.

 

Очекује се да ће савети и искуства еминентних стручњака из САД, као и нови приручници за инструкторе које су овом приликом поделили учесницима, бити драгоцени за будуће активности усмерене ка развоју и усавршавању система контроле наоружања, војне опреме и робе двоструке намене свих институција Републике Србије чији су представници присуствовали радионици.


ППС образац


Извозна документација за Руску Федерацију
Синдикат
  

За Мону Обреновић

 

Сва права задржана 2009 © Република Србија - Министарство финансија и привреде - Управа Царина