Preskoči veze navigacije
Дрина 2019

 Отворена царинска линија


NCTS

ПКГ

 

AEO

 

Cefta Trade Portal

буџет

 

СеминариNajvažniji konktakti

Студија мерења времена

 

 

РАЗЛИКОВАЊЕ КРИВОТВОРЕНЕ И ОРИГИНАЛНЕ РОБЕ

 

Према плану и Програму посебног стручног усавршавања царинских службеника, 9. децембра је у амфитеатру Управе царина организован још један у низу семинара о спровођењу заштите права интелектуалне својине на тему – „Разликовање кривотворене и оригиналне робе“. Циљ семинара био је да носиоци права и њихови овлашћени заступници пруже информације значајне за ефикасну заштиту права интелектуалне својине, како царинским службеницима, тако и представницима других државних органа.

 

Семинар о интелетуалној својиниЈасно је да постоји оправдан интерес савремених држава да штите ова права, између осталог и због тога што кривотворени производи представљају ризик по здравље и сигурност грађана, нарочито када су у питању производи попут хране, резервних делова за аутомобиле, лекова и др. Кривотворена роба врло брзо циркулише, посебно када се има у виду Интернет трговина, а креативност фалсификатора је велика. Кривотворени производи немају никакву проверу квалитета, не испуњавају санитарне и безбедносне прописе и стандарде. Држава је оштећена због умањеног плаћања пореза и дажбина.

 

Предавања су одржали представници: STAR FRUITS Diffusion (Pink Lady, Rosy Glow, Cripps Pink), Capbran Holdings LLC (Nutribullet), LEGO Juris A/S (Lego), Deckers Outdoor Corporation (UGG), Tod̕s, Dama S.p.A. (Paul & Shark), али и представници компанија и фирми који досада нису имали прилике да царинске службенике упознају са својим асортиманом.

 

Семинар о интелектуалној својиниПредставник компаније „SKF“ скренуо је пажњу да су котрљајући лежајеви машински елементи који се налазе у готово свим машинама, нпр. аутомобилима, возовима, рачунарима, покретним степеницама, авионима, машинама за прање веша – практично у свему што се помера. Фалсификовани лежајеви имају непоуздане перформансе и најчешће се налазе у промету резервним деловима, који доспевају до крајњих корисника. У таквим ситуацијама може доћи до озбиљних последица, јер такав  резервни део може да оштети машину у коју је уграђен, а може доћи и до повреде корисника. Да не говоримо о штети која се на тај начин проузрокује.

 

Семинар о интелектуалној својиниПредставник компаније „Renault“, такође је објаснио због чега је неоходно задржати опрез приликом куповине аутомобилских делова, посебно када је реч о виталним резервним деловима као што су кочиони системи. Представнице компаније „Capbran Holdings LLC“,  приказали су апарат за екстракцију намирница – Nutribullet, изузетно популаран производ на домаћем тржишту. Према анализи наведене компаније, утврђено је да се на тржишту налазе кривотворени производи. Осим што нису у могућности да својим перформансама задовоље потребе купца, могу да изазову и друге последице – почевши од повреда корисника, преко експлозије и паљена инсталације у апарату.


ППС образац


Извозна документација за Руску Федерацију
Синдикат
  

За Мону Обреновић

 

Сва права задржана 2009 © Република Србија - Министарство финансија и привреде - Управа Царина