Preskoči veze navigacije
Дрина 2019

 Отворена царинска линија


NCTS

ПКГ

 

AEO

 

Cefta Trade Portal

буџет

 

СеминариNajvažniji konktakti

Студија мерења времена

 

 

НАЦИОНАЛНИ СЕМИНАР О МОДЕРНИЗАЦИЈИ ЦАРИНСКЕ ЛАБОРАТОРИЈЕСеминар о модернизацији царинске лабораторијеУ центру за стручно образовање Управе царина, од  23. до 27. фебруара, стручњаци које је делегирала Светска царинска организација, одржали су обуку за службенике наше лабораторије и колеге које се баве тарифирањем. Поред предходних посета службеника  царинских лабораторија Словеније и Италије, ова активност СЦО такође има за циљ да се прошире знања радника лабораторије и да се што више усагласимо с радом савремених царинских лабораторија држава Европске уније.

Отварајући радионицу и поздравивши присутне, Душко Маринковић, помоћник директора УЦ-координатор, захвалио се СЦО на организовању обука које доприносе усавршавању царинских службеника.

С обзиром да је основна улога лабораторије да се, за узети узорак робе у царинском поступку, изврши неопходна  идентификација, на основу које се издаје лабораторијски налаз који садржи резултате испитивања и сврставања робе по Царинској тарифи, конкретнa потреба Управе царина, била је да полазници стекну знања и вештине за примену следећих лабораторијских испитивања: 
• Одређивање порекла алкохола (природно или синтетичко, ботаничко, итд.) у алкохолним пићима
• Утврђивање разлике између текстурираних и нетекстурираних биљних масти и уља
• Анализе производа који садрже производе разлагања скроба
• Методе одређивања активности минералних производа из 38. Главе Царинске тарифе
• Одређивање садржаја глукозе у производима за људску употребу
• Технике разликовања нетканих тканина и филца 

Лабораторија УЦ Србије нема апарате на којима би примењивала тражена испитивања, тако да су методе усмено презентоване уз све савете и примедбе које су уочене у пракси. Стручњаци др  Алваро Фернардез Ацебес, виши технички службеник при Секретаријату СЦО и  др Хуан Антонио Фернандез Мартин, из Царинске лабораторије Барселона, пренели су своје теоријско и практично знање за наведене проблеме одређивања неопходних параметара за правилну идентификацију и сврставање робе по Царинској тарифи. На овај начин обучени службеници Царинске лабораторије стекли су неопходна знања која ће им бити потребна у поступку модернизације царинске лабораторије, обавестио нас је начелник Царинске лабораторије Бранислав Чубрић.

Овом приликом полазници обуке су упознати и с темама везаним за рад и организацију Светске царинске организације, као и  с организацијом, структуром и функционисањем  модерне царинске лабораторије.

Иначе, Царинска лабораторија организационо припада Сектору за тарифске послове УЦ и има укупно 19 запослених. Састоји се од делова који се налазе у Београду, Новом Саду и Нишу.


ППС образац


Извозна документација за Руску Федерацију
Синдикат
  

За Мону Обреновић

 

Сва права задржана 2009 © Република Србија - Министарство финансија и привреде - Управа Царина