Preskoči veze navigacije
Дрина 2019

 Отворена царинска линија


NCTS

ПКГ

 

AEO

 

Cefta Trade Portal

буџет

 

СеминариNajvažniji konktakti

Студија мерења времена

 

 

Одржана радионица уз подршку Светске царинске организације

Oд 11. до 15. маја 2015. године у Управи царина је у сарадњи са Светском царинском организацијом (СЦО) одржана радионицa са темом „Овлашћени привредни субјекти и поједностављене процедуре“. У улози предавача нашли су се експерти СЦО Sassone Gaetano из Италије и Ed Broekema из Холандије, док су радионици присуствовали представници Министарства финансија, Управе царина и свих царинарница.

 

Radionica OPSСнежана Карановић, помоћник директора Управе царина у Сектору за царинске поступке и процедуре је на отварању нагласила, да је организовање ове радионице, пре свега потврда одличне дугогодишње сарадње између Управе царина Републике Србије и СЦО. Истакла је да је Управа царина у потпуности опредељена за прихватање и примену међународних стандарда у области поједностављених процедура. Напоменула је такође, да УЦ од септембра 2014. године прима захтеве компанија које желе да стекну статус ОПС (Овлашћеног привредног субјекта). За доношење одлуке о додели статуса надлежна  је царинарница Београд, а прва компанија које је добила поменути статус је вршачки „Хемофарм“.

 

Прва два дана радионице експерти СЦО су одржали презентације о ревидираној Kјото конвенцији, која је идентификована као међународни инструмент за поједностављење и хармонизацију царинских процедура. Конвенција уједно представља и план за модерне, ефикасне и ефективне царинске процедуре у 21. Веку, а Србија је овој конвенцији приступила 2009. године. Констатовано је такође да је Царински закон Републике Србије, у највећој мери, усаглашен са ревидираном Kјото конвенцијом.

 

Radionica OPSТрећи дан радионице био је намењен фирмама заинтересованим за добијање статуса ОПС. Експерти Светске царинске организације представили су законски основ и процедуре, као и услове које привредни субјект мора да испуни, како би добио сертификат ОПС у ЕУ. Осим констатације да је наше законодавство у тој области у потпуности усклађено са законодавством ЕУ, било је речи и о међусобном признавању ОПС сертификата између ЕУ и трећих земаља. Направљено је и поређење између критеријума које привредни субјекти треба да испуне за стицање статуса ОПС и за стицање права на  друга поједностављења у царинском поступку.

 

Александра Илић, шеф Одсека за поједностављене царинске процедуре је четвртог дана радионице одржала презентацију о поступку издавања сертификата за ОПС у Србији, чија је примена почела 1. септембра 2014. године.

 

Последњег дана радионице експерти Светске царинске организације су закључили да Управа царина у великој мери испуњава критеријуме ЕУ, када су у питању поједностављења и статус ОПС, док су представници УЦ, са своје стране, понудили помоћ и изразили спремност за сарадњу у хармонизацији домаћих процеса и процедура са светским стандардима.


ППС образац


Извозна документација за Руску Федерацију
Синдикат
  

За Мону Обреновић

 

Сва права задржана 2009 © Република Србија - Министарство финансија и привреде - Управа Царина