Preskoči veze navigacije
Дрина 2019

 Отворена царинска линија


NCTS

ПКГ

 

AEO

 

Cefta Trade Portal

буџет

 

СеминариNajvažniji konktakti

Студија мерења времена

 

 

УНАПРЕЂЕЊЕ ЗНАЊА О ОТКРИВАЊУ РАДИЈАЦИЈЕ

 

Oд 6. до 8. септембра, у Центру за стручно образовање Управе царина, одржана је радионица „Технике детекције радијације за припаднике прве линије контроле“, која је организована кроз сарадњу Управе царина (Сектор за тарифске послове), Агенције за заштиту од јонизујућих зрачења и нуклеарну сигурност Србије и Међународне агенције за атомску енергију (МААЕ).

 

 

 

Циљ ове радионице био је унапређење знања царинских службеника који припадају првој линији контроле детекције радијације, који се у свакодневном послу сусрећу са обавезом контроле извора јонизујућих зрачења на граничним прелазима или контроле ради спречавања илегалног промета радиоактивног и нуклеарног материјала. Учествовала су 23 царинска службеника, и то са сваког граничног прелаза по један (укупно 13) и 10 службеника Одељања за сузбијање кријумчарења.

Такође, на радионици су учествовали царински службеници из Групе за аналитичко праћење инструмената царинске и спољнотрговинске заштите у чијој надлежности је и спровођење прописа из области контроле прекограничног кретања радиоактивног и нуклеарног материјала, односно контроле радиоактивности робе при увозу, извозу и транзиту.

 

 

Предавачи су били стручњаци Међународне агенције за атомску енергију: Ентони Бенет Диринг из Сектора нуклеарне безбедности МААЕ, Алисон Кристин Бенет - Ајриен из Минстарства енергетике Владе САД, Радован Спишак из Царинске администрације Републике Словачке, као и Владимир Јањић и Славица Ивковић, представници Агенције за заштиту од јонизујућих зрачења и нуклеарну сигурност Србије. Такође, учесници радионице су били и Славиша Симић и Јарослав Шустер, инспектори Одељења за заштиту од јонизујућих и нејонизујућих зрачења Министарства пољопривреде и заштите животне средине.

У име Управе царина, као домаћина овог скупа, радионицу је отворила Драгана Дубајић, по овлашћењу директора УЦ, помоћница директора Сектора за тарифске послове. У име организатора Агенције за заштиту од јонизујућих зрачења и нуклеарну сигурност Србије присутне је поздравио Бранко Брајић, заменик директора.

 

У име Управе царина, као домаћина овог скупа, радионицу је отворила Драгана Дубајић, по овлашћењу директора УЦ, помоћница директора Сектора за тарифске послове. У име организатора Агенције за заштиту од јонизујућих зрачења и нуклеарну сигурност Србије присутне је поздравио Бранко Брајић, заменик директора.

 

Првог дана учесницима су презентоване опште информације о зрачењу, а затим су упознати и са врстама радиоактивног и нуклеарног материјала на које могу наићи службеници прве линије контроле у свом свакодневном раду, као и претњама и ризицима по нуклеарну безбедност са којима се могу суочити. Такође, учесници су упознати са технологијом и опремом за детекцију (стационарни портал монитори, мобилни скенери зрачења, лични детектори зрачења тзв. пејџер детектори, ручни преносни идентификатори изотопа), начинима процене информативних упозорења и аларма ради адекватног поступања и представљен им је случај заплене  четири грама високо обогаћеног уранијума у Бугарској.

 

Другог дана организована је посета граничном прелазу Хоргош, где су одржане практичне вежбе: контрола теретних возила (у којима је сакривен радиоактивни извор) портал монитором; откривање радиоактивних извора у путничком возилу уз коришћење ручних детектора и идентификатора; контрола путника који су носили извор радиоактивности као и утврђивање да ли је у питању безбедан извор радиоактивности (РА) или покушај кријумчарења ради будућих криминалних радњи. Такође, сви учесници су били у обавези да по откривању извора прикажу радње које би требало предузети у таквој ситуацији.


Посебна вежба је одржана у просторијама граничног прелаза Хоргош, где су полазници курса на мапи граничног прелаза представили реалну ситуацију из свакодневног рада у вези са контролом радиоактивности, те потом креирали ситуације на мапи онако како су сматрали да контрола радиоактивности треба да се одвија. Разлике које су настале дале су могућност дискусије по питањима шта заиста недостаје да би се ниво контроле РА подигао на највиши ниво имајући у виду његов значај.

 

Сви учесници радионице су последњег радног дана поред сертификата за успешно завршен курс, добили и похвале за активно учешће у свим вежбама и показано завидно знање имајући у виду да су на завршним тестовима имали максималан број тачних одговора.


ППС образац


Извозна документација за Руску Федерацију
Синдикат
  

За Мону Обреновић

 

Сва права задржана 2009 © Република Србија - Министарство финансија и привреде - Управа Царина