Preskoči veze navigacije
Дрина 2019

 Отворена царинска линија


NCTS

ПКГ

 

AEO

 

Cefta Trade Portal

буџет

 

СеминариNajvažniji konktakti

Студија мерења времена

 

 

ПОСЕТА ЦАРИНСКОЈ АДМИНИСТРАЦИЈИ JУЖНЕ КОРЕЈЕ


У циљу изградње капацитета, делегација од 10 царинских службеника Управе царина Србије је у оквиру ОДА програма 2018, посетила Јужну Кореју и учествовала на тренингу/семинару под називом  „KCS Customs Administrative Technique training for Foreign Customs Officials“. У периоду од 30.априла до 5.маја 2018.године домаћин нашој делегацији била је корејска царинска администрација.


Кореја је била једна од најсиромашнијих земаља на свету у 1950-им годинама и развила се на основу помоћи добијене из многих земаља. Као резултат тога, 1996. године се придружила Организацији за економску сарадњу и развој (ОЕЦД). Кореја је 2000. године искључена са листе земаља чланица прималаца ОДА-а за развојне помоћи и постала пример. Данас је Кореја богата, савремена земља која има свој ОДА програм развојне помоћи за земље у развоју.

 

У граду Инчеон (Incheon) наша делегација је имала прилику да у оквиру семинара обиђе аеродром Инчеон (Incheon), свега 50 км удаљен од главног града Сеула (Seoul). На новоизграђеном Терминалу 2, представници УЦ су упознати са најсавременијим процедурама контроле путника, функционисању анализе ризика и управљања ризиком у путничком промету као и техничким новинама у процесу контроле путника. Ризични путнички пртљаг који је таргетиран од стране система анализе ризика или цариника, обележава се електронским пломбама у боји (црвеним - оружје, дрога, експлозив..., зеленим – воће, поврће,...., наранџастиом – животиње, месо, храна,....и жутим – сва остала роба коју путници носе). Предметне електронске пломбе су увезане у систем електронског мониторинга над ризичним пртљагом и путником. Наша делегација је била прва страна делегација која је посетила Терминал 2. Такође, имали смо прилику да посетимо Центар за обуку службених паса. У центру ради 16 цариника/тренера који обучавају службене псе за откривање дроге, експлозива и новца.

 

У граду Дежон (Deajeon), централна Кореја, налази се управна зграда корејске царине. То је један савремен комплекс у коме се поред царине налазе и друга министарства, окружен велелепним парковима у источњачком стилу. Цела Кореја подсећа на ботаничку башту. Директор Сектора за билатералну сарадњу, господин Im Hyuncheol, био је домаћин нашој делегацији током целог семинара. Ту су представници УЦ имали прилику да виде актуелне новине и изазове са којима се корејска царина сусреће у области тарифе и сврставања робе. Такође, начелник Одељења за обавештајне послове, господин Beomsuk Heo, представио је процес функционисања Центра за таргетирање. Наша делегација је имала и ексклузивно право да након сагледаног савременог процеса прикупљања и обраде информација, анализе и управљања ризицима, на бази тзв. Pre-Arrival Data, посети и командни центар из кога се врши мониторинг свих лука, аеродрома итд. као и директно руковођење одређеним акцијама царинских контрола. Савремен центар опремљен свим могућим системима за надзор, са могућношћу тзв. On Line приступа свим базама података на државном нивоу и омогућава тимовима да правовремено и ефикасно реагују на све изазове из области повреде царинских прописа.

Централна царинска лабораторија и научни центар посећени су у граду Ђинђу (Jinju) на самом југу Кореје. Савременост и опремљеност лабораторије најбоље се може описати чињеницом да се поред свих врста лабораторијских испитивања ту врши и ДНК анализа.

 

У главном граду Сеулу (Seoul) посетили смо царинарницу у којој је приказана процедура царињења по принципу Single-Window. Савремен начин електронске контроле декларација, таргетираних од стране система анализе ризика, са могућношћу On Line приступа свим базама података релевантних министарстава и агенција ради контроле издатих нпр. дозвола, уверења итд. усмеравају одговорност на увозника/извозника. Ту су представници УЦ могли да се увере да је електронски, односно „безпапирни“ начин царињења предуслов за сузбијање корупције. У истој царинарници приказани су и основни принципи прања новца и изазови у вези са контролом стратешке робе са којима се корејски цариници сусрећу.

 

Домаћин делегације УЦ, господин Im Hyuncheol и организатор посете госпођа Kang Bo-Won из Сектора за билатералну сарадњу корејске царине уприличили су и сусрет са амбасадором Републике Србије у Кореји, господином Зораном Казазовићем са којим су наши представници били у прилици да размене утиске о новим сазнањима стеченим у Кореји.


 

У улози добрих домаћина и организатиора семинара био је трочлани тим на челу са госпођом Kang Bo-Won и њеним млађим колегама Kim Sang Uk-ом и Kang Chan-ом који су дали све од себе да посета протекне у најбољем реду и да се наши представници из Кореје врате препуни импресивних утисака о тој савременој земљи високих стандарда и вредних људи.


ППС образац


Извозна документација за Руску Федерацију
Синдикат
  

За Мону Обреновић

 

Сва права задржана 2009 © Република Србија - Министарство финансија и привреде - Управа Царина