Preskoči veze navigacije
Дрина 2019

 Отворена царинска линија


NCTS

ПКГ

 

AEO

 

Cefta Trade Portal

буџет

 

СеминариNajvažniji konktakti

Студија мерења времена

 

 

четвртак, 6. март 2014.
Одржана радионица о процесу преговора са ЕУ

 

У Управи царина Републике Србије одржава се дводневна радионица под називом „Размене добрих пракси у процесу евроинтеграција из области царинске уније“. Представници царинске службе Републике Хрватске који су директно учествовали у преговорима, говориће 6. и 7. марта, о својим искуствима током приступања ЕУ. Радионица се одржава у оквиру програма TAIEX и финансирана је од стране Европске комисије.

 

 

Радионица о процесу преговора са ЕУ

 

 

Првог дана радионице, исцрпно предавање о мукотрпном и дугом процесу кроз који институције државе кандидаткиње за чланство пролазе, одржала је заменица директора хрватске царине, Весна Кадић Комадина. Предавање које је трајало четири сата помно су пратили високи руководиоци Управе царина свесни да ће Управа царина Србије морати да прође кроз сличан процес.


Захваљујући изузетној сарадњи која постоји између царинских администрација две земље, колеге из региона несебично су поделиле своје непосредно искуство указујући на могуће препреке и застоје у преговорима због немогућности примене тражених ЕУ стандарда.

 

Заменица директора царине Републике Хрватске, Весна Кадић Комадина, је нагласила да европска страна није заинтересована за пуко формално усклађивање законских одредби, јер је то и најлакши део посла, већ за суштинске промене, начин њиховог спровођења и доследност у примени прописа ЕУ.


За тако нешто је, према њеним речима, неопходна чврста подела задужења у оквиру преговарачког тима, континуитет ангажованих људи на тим задацима и отвореност за неминовне промене.

 

Она је скренула пажњу да треба бити реалан према роковима који се задају, јер се од државе кандидаткиње очекује да усвоји све промене европског царинског система које у међувремену настају. Тако је царинска служба Хрватске била у ситуацији да током процеса прикључивања чак четири пута мења врло комплексну апликацију за НЦТС (Нови компјутеризовани транзитни систем), јер је у европским оквирима апликација непрестано надограђивана.

 

Добра вест је да иако у буџету држава које треба да се прикључе ЕУ углавном нема довољно средстава за развојне пројекте, они могу бити подржани из средстава разних европских фондова, те да је захваљујући томе хрватска царина успела да заврши 30 значајних пројеката вредних 32 милиона евра.

 

Поглавље 29 у коме током преговора доминирају стручњаци из царинске администрације састоји се од низа тема због чега је савет хрватских колега да се одмах приступи формирању подгрупа.

 

Радионица ће се наставити у оквиру 4 одвојене сесије које ће водити експерти из царинске службе Хрватске када ће бити обрађено низ уско специјализованих тема: тарифни аспекти приступања ЕУ, царинска вредност, развој е-царине, процес успостављања интерконективности и интероперабилности, управљање ризиком и анализа ризика, обавештајни рад, царинске истраге, борба против кријумчарења, као и заштита интелектуалне својине.


ППС образац


Извозна документација за Руску Федерацију
Синдикат
  

За Мону Обреновић

 

Сва права задржана 2009 © Република Србија - Министарство финансија и привреде - Управа Царина