Preskoči veze navigacije
Дрина 2019

 Отворена царинска линија


NCTS

ПКГ

 

AEO

 

Cefta Trade Portal

буџет

 

СеминариNajvažniji konktakti

Студија мерења времена

 

 

ПОДРШКА ПРИВАТНОЈ ИНИЦИЈАТИВИ

 

У привредној комори Сремскe Митровицe 8. децембра 2015. године одржана  је десета по реду едукативна радионица „Развој предузетништва, ефикасније пословање и јачање конкурентности“, које Привредна комора Србије у сарадњи са Министарством привреде и Министарством финансија-Управом царина, организује ове јесени широм Србије.

 

Радионице „Развој предузетништва, ефикасније пословање и јачање конкурентности“ се одржавају у континуитету од октобра до децембра 2015. године са циљем подизања ефикасности и конкурентности домаће привреде, унапређења пословног амбијента и пружања подршке малим и средњим привредним друштвима.
Десета, односно претпоследња таква радионица, организована је у Градској кући у  Сремској Митровици.

Представници привредне заједнице овог дела Србије имали прилику да чују више о предностима Новог компјутеризованог транзитног система, о чему је говорила Горица Вељовић, самостални саветник у Одељењу за транзит робе, као и о поједностављеним царинским процедурама, попут кућног царињења, поједностављења по фактури, као и статусу овлашћеног привредног субјекта (ОПС), о чему је говорио Владимир Илић, самостални саветник у Одсеку за поједностављене процедуре Управе царина.

С обзиром на то је тај крај Србије познат по пољопривредној производњи, едукација о предностима поједностављених поступака, највише ће помоћи предузетницима који се баве извозом пољопривредних производа.

Пакет услуга Привредне коморе који подразумева правну помоћ, финансијски консалтинг, подршку при изласку на међународно тржиште, подршку при аплицирању за фондове и програме ЕУ, као и остале сервисе ПКС, представила је Оливера Коминац, саветник у Центру за едукацију Привредне коморе Србије. Коминац је истакла да су учесници на радионицама имали прилику и да добију детаљне информације о споразумном финансијском реструктурирању као начину решавања финансијских проблема, као и информације о контролисању услуга приватног обезбеђења.

Саветник у Сектору за развој малих и средњих предузећа у Министарству привреде, Милица Затезало, многобројним предузетницима који су присуствовали радионици представила је мере финансијске подршке са нагласком на Програму подршке малим предузећима за набавку опреме у 2015. години.

„Ове радионице су добра прилика да Министарство привреде представи своје активности које је имало током 2015. године, али и планове за 2016. годину. Оно што је свима интересантно је нови програм за подршку малим и средњим предузећима за набавку опреме који је тренутно у току. Јавни позив је отворен 16. новембра, а трајаће до утрошка средстава, тако да сви предузетници, мала и средња предузећа могу да се пријаве“, рекла је Затезало и додала да све информације о овом и другим Јавним позивима могу да се нађу на сајту Министарства привреде.

„Управа царина је у овим радионицама препознала прилику да малим и средњим предузећима приближи поједностављене царинске процедуре које имају за циљ олакшавање пословања привредних субјеката. Поред поједностављених процедура на радионици је било говора и о начин функционисања Новог компјутеризованог транзитног система (НЦТС)“, рекао је Владимир Илић из Управе царина, и додао да је радионица добра прилика да се представи брошура ''Српска царина у сусрет привреди'' коју је УЦ издала са жељом да информише привреднике о најважнијим царинским прописима и процедурама.

 

На укупно десет до сада одржаних радионица, у Крушевцу, Суботици, Ужицу, Нишу, Краљеву, Крагујевцу, Новом Саду, Зајечару, Ваљеву и Сремској Митровици, више од 500 привредника, представника малих и средњих предузећа, било је у прилици да се детаљно упозна са мерама државе којима могу унапредити своје пословање.

 

Наредна, једанаеста радионица „Развој предузетништва, ефикасније пословање и јачање конкурентности“ биће одржана 10. децембра у Сомбору.

 


ППС образац


Извозна документација за Руску Федерацију
Синдикат
  

За Мону Обреновић

 

Сва права задржана 2009 © Република Србија - Министарство финансија и привреде - Управа Царина