Preskoči veze navigacije
Дрина 2019

 Отворена царинска линија


NCTS

ПКГ

 

AEO

 

Cefta Trade Portal

буџет

 

СеминариNajvažniji konktakti

Студија мерења времена

 

 

ОДРЖАНА ОБУКА ЗА ВОДИЧЕ СЛУЖБЕНИХ ПАСА

 

У Управи царина је 9. и 10. августа 2017. године, у сарадњи са компанијом Japan Tobacco International – Srbija, одржана дводневна обука за царинске службенике који у свом раду користе посебно обучене псе. Раде Кнежевић, начелник Одељења за анализу и управљање ризиком, који је на отварању поздравио присутне, рекао је, да је један од императива царинске службе што ефикасија борба против сиве економије, у првом реду - сузбијање кријумчарења акцизних роба. Да то није само флоскула, говоре рекордне заплене цигарета, које су резултат појачаних мера које царинска служба примењује у овој области. Он је додао, да се нада још бољим резултатима, јер ће већ од новембра ове године цариницима у откривању кријумчарених цигарета од велике помоћи бити специјално обучени пси.

 

Семинар „Увод у рад службених паса са основама кинологије“ одржали су стручњаци Института за истраживање и документацију радних паса „Качари“ и Кинолошке академије, др Миливоје Урошевић, др Ненад Милојевић и др вет. мед. Дарко Дробњак. Основни циљ семинара је да се полазницима – водичима службених паса обезбеде базичне информације о кинологији као науци, као и елементарно разумевање основних принципа учења и обуке службених паса, као и адекватна припрема за преузимање паса из иностранства.

 

Поред осталог, на семинару је било речи о контакту и комуникацији између човека и пса, основама анатомије и физиологије са основама препознавања здравог стања паса, начину процене конституције, кондиције, темперамента и ћуди. Полазници су упознати са моделима и техникама учења, основама социјализације и васпитања паса. Наглашено је да се у обуци сви процеси сматрају важним и нарочит значај сталоженог, поступног и доследног рада са псима.

Употреба посебно школованих паса за откривање кријумчарења наркотика, људи, новца, оружја, експлозива,  дувана и др. углавном је позната, а свакако је интересантно у којим ситуацијама се још могу користити. Списак примера који наводе представници Института за истраживање и документацију радних паса „Качари“ и Кинолошке академије је подужи. То су откривање криволова заштићених мекушаца, посмртних остатака под земљом и водом, штеточина у агрумима, цурења гаса, домаћих животиња у полном жару. Такође могу да пронађу игле од ињекција (осушене крви), тартуфе и друге печурке, стенице и термите у становима, па чак и ларве мољаца.

 

Огромне могућности да псећи њух дође до изражаја су последица анатомије ове животиње. Тешко је поверовати да је пас у стању да осети кап парфема у три милијарде литара воде, кажу стручњаци који се баве офактологијом. За „оштар нос“ заслужно је чак 220 милиона рецептора који хватају мирис, док их је код човека свега пет милиона. Способност чула мириса код ове животиње  је око 10.000 пута осетљивија него код људи. Пас једну седмину мозга користи за обраду мириса (што је око 15 грама, од 100 гр. колико је тежак његов мозак), док код човека центар за обраду мириса тежи један грам (а, знамо да је просечан мозак човека тежак око 1.300 грама).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Полазницима обуке су додељени сертификати за успешно похађање обуке.


ППС образац


Извозна документација за Руску Федерацију
Синдикат
  

За Мону Обреновић

 

Сва права задржана 2009 © Република Србија - Министарство финансија и привреде - Управа Царина