Preskoči veze navigacije
Дрина 2019

 Отворена царинска линија


NCTS

ПКГ

 

AEO

 

Cefta Trade Portal

буџет

 

СеминариNajvažniji konktakti

Студија мерења времена

 

 

СЛОВЕНАЧКИМ ПРИВРЕДНИЦИМА ПРЕДСТАВЉЕНИ ПОЈЕДНОСТАВЉЕНИ ЦАРИНСКИ ПОСТУПЦИ

 

 

Тренутно у Србији, 312 предузећа користи неке од различитих видова поједностављеног царинског поступка, од тога 77 „кућно царињење“. Управа царина доделила је  и пет сертификата за Овлашћеног привредног субјекта, а увођење овог статуса, уз примену поједностављених процедура, је до сада наш највећи допринос у олакшавању пословања привредним субјектима. 


 

Ово је истакао Слободан Томић, начелник Одељења за царинске процедуре Управе царина,  на презентацији, коју су 8. јуна у Сортирном центру DHL организовали поменута компанија и Словеначки пословни клуб. Словеначки пословни клуб окупља представнике  компанија из ове земље, као  и српских  предузећа с којима сарађују.


 

 

Говорећи о поједностављеним царинским поступцима, Томић je приказао три најзначајнија типа ових поступака: на основу фактуре, увозни поступак у простору примаоца и извозни поступак у простору  пошиљаоца. Последња два спадају у такозвано кућно царињење, а суштина је да носиоци одобрења – царински поступак обављају у својим просторијама и кругу компаније.
 

Објашњени су услови за добијање одобрења за поједностављење царинског поступка на основу фактуре, као и за кућно царињење.

Предности добијања одобрења за поједностављење су многобројне: смањење трошкова, бржи обрт капитала, успостављање квалитетне интерне контроле, као и увођење беспапирног пословања, чиме се постиже главни циљ, а то је - ефикасније пословање, нагласио је Томић.


 

Начелник Одељења за царинске процедуре подсетио је присутне словеначке привреднике на чињеницу да је Република Србија од 1. фебруара 2016. године у поноћ почела да примењује заједнички транзитни поступак (НЦТС) и ван националних оквира, што је од великог значаја, како за компаније које имају царинско пословање, тако и за читаву економију земље.

Председница Словеначког пословног клуба Данијела Фишаков је истакла да су словеначки привредници изузетно задовољни високим нивоом сарадње са Управом царина, па је у знак захвалности, представницима Управе царина и DHL уручила  пригодан поклон – уметнички рад који симболизује две земље.


ППС образац


Извозна документација за Руску Федерацију
Синдикат
  

За Мону Обреновић

 

Сва права задржана 2009 © Република Србија - Министарство финансија и привреде - Управа Царина